Japonský premiér Kišida skončí v čele vlády

Události ČT: Odchod japonského premiéra Kišidy (zdroj: ČT24)

Japonský premiér Fumio Kišida nebude v zářijových vnitrostranických volbách obhajovat funkci předsedy vládnoucí Liberálnědemokratické strany (LDP). Oznámil to na tiskové konferenci. Kišida, který nastoupil do úřadu v říjnu 2021, podle agentury Kjódó dál nesetrvá ani v čele japonského vládního kabinetu.

„Politika nemůže fungovat bez důvěry lidí. Toto těžké rozhodnutí jsem učinil s ohledem na veřejnost a s pevnou vůlí prosadit politickou reformu,“ prohlásil končící předseda vlády.

Na Kišidu tvrdě dopadly korupční skandály LDP, kvůli čemuž mu klesla podpora pod dvacet procent. Ve středu řekl, že chce v čele strany dát šanci novému lídrovi a ukázat, že se LDP mění k lepšímu.

Strana si vybere předsedu příští měsíc. Zatím není jasné, kdy nový lídr vystřídá Kišidu na postu premiéra. Japonsko zároveň na podzim 2025 čekají parlamentní volby.

Korupční skandál

Japonská Liberálnědemokratická strana se dlouhodobě potýká s korupčním skandálem ohledně získávání finančních prostředků, do kterého bylo zapleteno přes osmdesát jejích zákonodárců.

Kišida kvůli tomu odvolal z vedoucích funkcí ve straně řadu ministrů a dalších představitelů, rozpustil stranické frakce a přijal zákon zpřísňující kontrolu financování politických stran. Kroky ale ztracenou podporu nepřinesly, poznamenává agentura AP.

Kišidova vláda si připsala i úspěchy včetně zvýšení výdajů na obranu. Japonci jsou ale nespokojení kvůli inflaci. „Nejspíš cítil, že nemůže pokračovat kvůli skandálům a kritice za plýtvání penězi daňových poplatníků,“ soudí penzistka Hiromi Kawajkeová. „Asi tuší, že souboj v LDP nemůže vyhrát. Nastal čas generačního předání moci. Určitě je zklamaný, ale je to správné rozhodnutí,“ míní senior Nobuo Kojde.

Ve světě japonské politiky, kde se všichni usmívají, je podobná veřejná kritika vzácná. Přední noviny z obou stran politického spektra píší o tom, že spolustraníci „de facto vznesli požadavek“ na Kišidovo odstoupení.