Jak si vedou naši sousedé? Slovensko v číslech a statistikách

Do slovenských parlamentních voleb zbývají už jen hodiny. Vládní strana SMER-SD při minulých volbách v roce 2012 dominovala, když zvítězila ve všech okresech s výjimkou jihozápadního cípu země. Podobný scénář přitom letos nemusí zdaleka vyjít – do Národní rady se může dostat až osm stran či hnutí. Budoucí vláda se tak zřejmě neobejde bez koaliční podpory. Současný jednobarevný kabinet v kampani sázel už tradičně na sociální témata.

Jak levice, tak pravice láká slovenské voliče hlavně na nová pracovní místa. Ostatně nezaměstnanost zde od dubna 2013 konstantně klesá – v současnosti se pohybuje nad deseti procenty, podobně jako v ostatních státech eurozóny. V porovnání s Českem a dalšími státy V4 je ale stále zhruba o 4 procentní body vyšší. Největší nouze o práci je hlavně na východě země – nezaměstnanost je tady nad průměrem eurozóny.

Slovensko má zhruba o tisícovku vyšší minimální mzdu než Česko – jde v přepočtu necelých 11 tisíc korun. Naopak s průměrnou mzdou na tom loni Češi byli v průměru o zhruba 2500 korun lépe.