Izrael hlásí přes sedm set obětí útoků Hamásu, na jihu země se stále bojuje

Speciál 90’ ČT24: Izrael je ve válce s hnutím Hamás (zdroj: ČT24)

Izraelská armáda pokračuje na jihu země v boji s teroristy z hnutí Hamás. Počet obětí palestinských ozbrojenců už podle izraelské vlády překonal sedm stovek. Palestinské úřady v Pásmu Gazy oznámily, že počet obětí po izraelských náletech stoupl na 413. Na obou stranách jsou také tisíce zraněných. Izraelský kabinet hlásí přes sto unesených lidí. Izraelská armáda chce do 24 hodin napadené pohraniční obce evakuovat. Libanonské hnutí Hizballáh ostřelovalo sever židovského státu, ten reagoval protiútokem dělostřelectva. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu uvedl, že jeho země se vydává do dlouhé a těžké války.

On-line přenos

Útok Hamásu na Izrael

  • 18:02

    Lidé v Německu, Francii či Británii během soboty znovu vyšli do ulic, aby vyjádřili solidaritu s Palestinci v Pásmu Gazy a volali po zastavení izraelské ofenzivy proti islamistickému hnutí Hamás. Tažení provází sílící humanitární krize a zabíjení civilistů, které mnozí obyvatelé Západu označují za genocidu. Nové demonstrace se téměř měsíc od vypuknutí nové války čekaly také ve Spojených státech.

  • 17:56

    Snímek z pařížské demonstrace na podporu Palestinců z Gazy.

    Snímek z pařížské demonstrace na podporu Palestinců z Gazy, Autor: Claudia Greco, Zdroj: Reuters
    Zdroj: ČT24
  • 23:51

    On-line přenos pro tuto chvíli končí. Pokračovat bude ve středu 1. listopadu. Děkujeme za pozornost. 

Podle deníku The Times of Israel bilance mrtvých rychle narůstá v době, kdy izraelské síly vytlačují útočníky z lokalit u hranic Pásma Gazy a nachází tam těla zabitých. Oficiální potvrzení zpráv o více než šesti stovkách mrtvých přišlo až v nedělních odpoledních hodinách, když tiskové oddělení vlády na svém Facebooku napsalo, že se kabinet modlí za všechny oběti.

Stále nicméně není jasné, zda se bilance mrtvých týká pouze civilistů, nebo zahrnuje i příslušníky ozbrojených složek. Izraelská armáda už zveřejnila jména více než čtyřiceti vojáků, kteří kvůli eskalaci vleklého konfliktu zahynuli. Desítky mrtvých hlásí také izraelská policie.

Nemocnice kvůli ostřelování a útokům palestinských ozbrojenců přijaly 2243 zraněných, uvádí v nejnovějším hlášení izraelské ministerstvo zdravotnictví. Dvaadvacet lidí je v kritickém stavu, dalších 343 mělo vážná zranění, píše list The Times of Israel.

Stovky mrtvých jsou i na palestinské straně. Izraelská armáda tvrdí, že zabila přes čtyři sta teroristů. Odvetné nálety na Pásmo Gazy podle tamních činitelů připravily o život 413 lidí a zranily dalších 2300, informovalo ministerstvo zdravotnictví palestinské samosprávy.

Události: Izrael vyhlásil Hamásu válku (zdroj: ČT24)

V bojích zahynuli i cizinci

Palestinci z Izraele unesli nejméně stovku lidí do Pásma Gazy, tvrdí izraelské velvyslanectví ve Spojených státech, a to včetně žen, dětí a starců, které se pravděpodobně pokusí vyměnit za tisíce palestinských vězňů zadržovaných Izraelem. Při útoku Hamásu na Izrael skončilo v zajetí i jedenáct lidí z Thajska. Německé ministerstvo zahraničí uvedlo, že mezi lidmi unesenými bojovníky Hamásu je několik osob s německým občanstvím. Nejméně jednoho občana pohřešuje rovněž Británie a dva občany má mezi unesenými Mexiko.

„Odporné jednání Hamásu je válečný zločin. Unášení žen a dětí se protiví mezinárodnímu právu, protiví se to islámu. A každý, kdo se na tom podílí, bude pohnán k zodpovědnosti,“ prohlásil mluvčí izraelské armády Daniel Hagari.

List Bangkok Post s odvoláním na premiéra Sríttchu Tchavisina a thajskou diplomacii informoval také o dvou mrtvých Thajcích po útoku Hamásu na Izrael. „Potvrdili jsme informace o úmrtí dvou Ukrajinek v Izraeli. Dvě ženy v zemi žily už delší dobu,“ informovalo následně ukrajinské ministerstvo zahraničí ve vyjádření pro agenturu AFP. Paříž oznámila, že mezi oběťmi je i jeden občan Francie.

Nepál informoval, že pohřešuje jedenáct studentů, kteří v rámci praxe pobývali v kibucu Alumim u hranic s Gazou. Nepálská ambasáda později sdělila, že deset studentů je mrtvých.

Americká vláda podle šéfa diplomacie Antonyho Blinkena ověřuje informace, že bylo zabito i několik Američanů. „Máme informace, že několik Američanů bylo zabito… Máme hlášeny pohřešované Američany,“ uvedl Blinken v rozhovoru s televizí CNN. „Víme o tom, že v Gaze drží jako rukojmí desítky Izraelců, kteří mají i americké občanství,“ řekl stanici Fox News izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan.

Agentura AP s odvoláním na nejmenovaného představitele USA později napsala, že mezi mrtvými jsou nejméně čtyři Američané.

Mimořádné vysílání: Neděle 8. října 10:00 – 12:00 (zdroj: ČT24)

Bulharsko odvezlo leteckým speciálem z Izraele devadesát svých občanů, letadlo z Tel Avivu přistálo v Sofii v neděli večer, informovala agentura DPA. Polsko posílá do Izraele dva letouny, které by měly evakuovat polské občany, uvedl ministr obrany Mariusz Blaszczak.

Nové boje na jihu země

Kolem poledne izraelská média hlásila nové boje v obci Magen na jihozápadě země, do kterých jsou zřejmě zapojené i tanky. Severně od Gazy se zase Izraelci střetli se skupinou Palestinců, kteří směřovali k městu Ašdod. Policie později uvedla, že v oblasti zneškodnila auto s teroristy.

Izraelská armáda v neděli ráno sdělila, že se s ozbrojenci Hamásu stále potýká v osmi oblastech, do kterých pronikli při sobotním bezprecedentním útoku na izraelské území. Neuvedla přitom, že by se na všech místech aktivně bojovalo, později však hovořila o „heroických“ snahách osvobodit izraelská rukojmí. Ozbrojené křídlo Hamásu ve vlastním prohlášení jmenovalo sedm lokalit, kde se podle něj sváděly tvrdé boje. Hnutí Hamás zasáhlo i nemocnici v Aškelonu.

Izrael je „stále ve válce“, uvedl mluvčí izraelské armády Richard Hecht. „Stále dokončuje snahy převzít plnou kontrolu nad izraelským územím a komunitami,“ citovala jej zpravodajská společnost BBC. Armáda mimo jiné přišla s tvrzením, že zabránila novému průniku Palestinců do Izraele, když na pláži severně od Pásma Gazy zneškodnila pět útočníků.

Hamás zveřejnil nahrávku, na které se část jeho ozbrojenců z jižního Izraele stahuje. Další se tam ale údajně dostali i během neděle.

Evakuace obcí u hranic s Pásmem Gazy

Izraelské ozbrojené složky oznámily, že chtějí do 24 hodin evakuovat napadené pohraniční obce. Kolika obyvatel se to týká, nebylo bezprostředně jasné. „Evakuujeme některé obce. Naším cílem je během dne evakuovat všechny obyvatele z oblasti v okolí pásma Gazy,“ sdělil Hagari.

Izraelské letectvo v reakci na průnik Hamásu do Izraele bombardovalo cíle napříč Pásmem Gazy, přičemž srovnalo se zemí celé budovy. Izraelská armáda v neděli dopoledne uvedla, že letecké údery v pobřežní enklávě pokračovaly.

Armáda také v neděli oznámila „intenzivní“ nálety, přičemž jako cíl označila oblasti u hraničního plotu při obci Bajt Hanún, odkud podle ní Hamás na Izrael útočí. „Ozbrojené síly Izraele zahájily masivní úder na Bajt Hanún, a to ve třech vlnách. Účastnilo se ho přes padesát bojových letounů. Ty na toto osídlení použily desítky tun munice,“ řekl podle listu Haarec mluvčí ozbrojených sil Hagari.

Mluvčí armády také uvedl, že část bojovníků Hamásu dále operuje na izraelském území. Někteří se pokusili přes hranice vrátit do Gazy, ale vojáci je na hranicích dopadli a zabili. Podle něj izraelští vojáci zasahovali proti palestinským ozbrojencům v Beeri, v kibucech Kfar Azza a Nahal Oz nebo u hraničního přechodu Kissufim. Armáda mimo to nařídila obyvatelům kibucu Mefalsim a města Sderot, ležících v blízkosti hranic s pásmem Gazy, aby až do odvolání zůstali ve svých domovech.

Hamás večer vypálil rakety na jihoizraelské město Netivot, systém protivzdušné obrany však většinu zlikvidoval, píše list The Times of Israel. Jedna raketa odpálená z pásma Gazy ale dopadla na obytný dům, není jasné, zda byl někdo zraněn.

Boje izraelské armády s teroristy – srovnání situace v sobotu a v neděli
Zdroj: ČT24

Údery v Pásmu Gazy si podle palestinských činitelů vyžádaly skoro čtyři sta mrtvých a záběry z Gazy ukazují, že zničily nejméně jednu výškovou budovu, v troskách zůstala i mešita ve městě Chán Júnis na jihu enklávy.

Podle agentury OSN pomáhající palestinským uprchlíkům na Blízkém východě se 74 tisíc lidí v Pásmu Gazy uchýlilo do desítek škol po výzvě Izraele k evakuaci. Agentura potvrdila, že jedna z jejích škol byla v neděli přímo zasažena, a uvedla, že utrpěla vážné škody, ale nikdo při zásahu nezemřel.

Izrael uvádí, že zasáhl řadu objektů Hamásu, včetně sídla šéfa zpravodajské služby militantního hnutí. Podle izraelské armády v neděli ráno letecké údery v Pásmu Gazy pokračovaly. Od palestinských zdrojů už v sobotu přicházely informace, že nálety zasahují i zdravotnickou infrastrukturu, zničena byla také nejméně jedna mešita.

Na izraelském území se jedním z center bojů zdá být město Sderot, které zmiňuje i nedělní prohlášení Hamásu. Z obce v těsné blízkosti severovýchodního konce Pásma Gazy začala v sobotu odpoledne přicházet svědectví reportérů, podle kterých byla na ulici těla zabitých. Mimo jiné se tam sváděly boje o policejní stanici, kterou se Izraelcům zhruba po dvaceti hodinách podařilo znovu dobýt.

Podle zástupce velvyslankyně České republiky v Izraeli Cyrila Bumbálka se Izraelcům podařilo získat kontrolu i nad dalšími místy, která v sobotu obsadil Hamás. „Nicméně ta situace není zcela přehledná. Jde o malé venkovské obce, zemědělské usedlosti, kde boje probíhaly dům od domu,“ přiblížil.

Izrael osvobodil desítky rukojmích

Ostře sledovaná je také situace v kibucu Beeri jižně od Sderotu, kde v sobotu podle všeho útočníci drželi jako rukojmí desítky obyvatel. Izrael v noci na neděli ohlásil osvobození téměř padesáti lidí.

V nedaleké obci Kfar Aza však obyvatelé více než 24 hodin po prvních útocích dál čekali na pomoc, zabarikádovaní ve svých domech, píše deník Ha'arec. „Kfar Aza pořád sužuje válka,“ cituje list nejmenovaného člena komunity. „Teroristé stále chodí po kibucu! Střílí na chodnících, schovávají se na střechách, někteří jsou v domech s rukojmími!“ uvedl.

I k této situaci se vyjádřil armádní mluvčí Hagari, podle kterého také na tomto místě armáda zasahuje. „Ve všech městech jsou jednotky obranných sil Izraele. Není žádné město, kde by obranné síly Izraele nebyly,“ citoval jej The Times of Israel.

Mimořádné vysílání: Neděle 8. října 8:00 – 9:00 (zdroj: ČT24)

Situace se vyostřila na okupovaném Západním břehu Jordánu. V neděli tam izraelští vojáci při několika střetech zabili pět Palestinců a řadu dalších zranili, uvedlo palestinské ministerstvo zdravotnictví. V sobotu na tomto palestinském území izraelská armáda zabila šest Palestinců, napsala agentura DPA.

Hizballáh ostřeloval sever Izraele

Z Libanonu byla v neděli ráno hlášena minometná palba na sever Izraele. K odpovědnosti se přihlásilo hnutí Hizballáh. V prohlášení, ze kterého citovala agentura Reuters, Hizballáh uvedl, že útok na tři zařízení izraelské armády byl výrazem „solidarity s palestinským lidem“.

Tři bezpečnostní zdroje agentuře Reuters sdělily, že bylo zasaženo izraelské vojenské stanoviště. Jestli byl někdo zraněn, zatím není jasné. Izraelská armáda odpověděla dělostřeleckou palbou a oznámila, že její dron zasáhl pozici Hizballáhu nedaleko hranice s Libanonem. Do oblasti posílá posily.

Netanjahu: Izrael se vydává na dlouhou a těžkou válku

Izrael se podle premiéra Netanjahua vydává na dlouhou a těžkou válku, kterou mu vnutil vražedný útok Hamásu. Netanjahu to uvedl na síti X (dříve Twitter). Po zasedání bezpečnostního kabinetu také řekl, že Izrael chce zničit vojenské a vládní kapacity Hamásu a Islámského džihádu, dalšího teroristického hnutí, které se do útoku také zapojilo.

„Obnovíme bezpečnost pro občany Izraele a vyhrajeme,“ napsal podle serveru listu The Times of Israel Netanjahu ve svém příspěvku. V první fázi války podle něj chce Izrael především „zničit většinu nepřátelských sil“, které z Pásma Gazy pronikly do Izraele a zabíjely civilisty i vojáky. 

Izrael chce podle Netanjahua zničit vojenské a vládní kapacity Hamásu a Islámského džihádu. Zastaví proto dodávky elektřiny, pohonných hmot a zboží do Pásma Gazy, které má radikální Hamás pod kontrolou. Hlavní otázkou je, zda Izrael zahájí pozemní útok na Gazu, což je krok, který v minulosti přinesl zvýšený počet obětí.  

Izraelský bezpečnostní kabinet také potvrdil vyhlášení válečného stavu, avšak význam tohoto kroku nebyl zcela jasný. Netanjahu a nejvyšší velení armády oznámili, že rozhodnutí dává zelenou „významným vojenským akcím“. Agentura AP podotýká, že Izrael v uplynulých letech vedl vojenské kampaně proti Gaze a Libanonu, které označoval za válku, aniž by k tomu přijetí podobné deklarace potřeboval. Krokem se má v pondělí zabývat izraelský parlament.

Spojené státy se zatím podle diplomata citovaného agenturou Reuters snaží o to, aby se konflikt nerozšířil mimo oblast Gazy. Diplomat dal také najevo, že Washington zatím nemá informace o tom, že by do útoku Hamásu byl zapojený Írán, i když radikální hnutí dlouhodobě podporuje. Představitelé Hamásu zapojení Íránu předtím zmínili ve vyjádření pro BBC.