Irácký triumf. Provládní síly dobyly Tal Afar z područí Islámského státu

Irácké vládní jednotky dobyly z rukou organizace Islámský stát (IS) město Tal Afar na severu země. Informují o tom irácká média s odvoláním na armádní velitele. Jde o jednu z posledních bašt IS na Blízkém východě.

„Všechny čtvrti města Tal Afar jsou osvobozeny,“ řekl podle serveru iráckých Kurdů Rudaw velitel operace Rašíd Jaralla. Islamisté podle něj stále ovládají oblast Ajazíja, která leží na sever blízko města Tal Afar.

Vládní ofenziva za opětovné získání Tal Afaru začala 20. srpna. Tento pátek Bagdád ohlásil, že irácké síly prolomily obranu IS a dostaly se do centra města. Podle agentury AFP v Tal Afaru stále zůstává nejméně 30 tisíc civilistů. V klidnějších dobách přitom ve městě žilo zhruba 200 tisíc lidí.

IS začal obsazovat sever Iráku a Sýrie v roce 2014 a vyhlásil na dobytém území chalífát. V Iráku byl Tal Afar posledním větším městem, které IS ještě ovládal.

Po skončení bojů o Mosul irácká vláda v červenci uvedla, že příštím cílem bude právě osvobození Tal Afaru, kam prchali bojovníci IS z osvobozených částí Iráku. V Mosulu trvala vládní ofenziva dlouhých devět měsíců.

V Iráku je IS přítomen ještě v Havídži, která leží 300 kilometrů severně od Bagdádu v provincii Kirkúk, a také na některých místech západní provincie Anbár, zejména poblíž syrské hranice. V Sýrii příslušníci IS bojují s rebely podporovanými mezinárodní koalicí o město Rakká.