Irácký duchovní Sadr pohrozil protesty šíitů i generální stávkou

Nadžaf (Irák) - Radikální šíitský duchovní Muktada Sadr dnes vyzval své stoupence k protestům a dokonce ke generální stávce, pokud budou irácká a americká armáda pokračovat v útocích na členy jeho hnutí. Dnes v noci zahájila v Basře irácká armáda rozsáhlou operaci proti Sadrovým milicím, které ovládají část města. V Basře a dalších třech jihoiráckých městech byl kvůli napětí mezi šíitskými skupinami vyhlášen zákaz vycházení.

„Vyzýváme své stoupence, aby v celém Iráku pořádali protestní akce. To je první krok. Jestliže vláda ani pak nebude naše požadavky respektovat, přikročíme k druhému kroku, k projevům občanské neposlušnosti, a to v Bagdádu a ve všech ostatních provinciích,“ prohlásil Sadr.

Sadr zastupuje šíity, kteří nesouhlasili s režimem bývalého prezidenta Saddáma Husajna, ale na rozdíl od jiných šíitských disidentů neodešli za jeho vlády do exilu. Jeho skupina je zastoupena v parlamentu a má rovněž vlastní milice. Ty se po invazi aktivně podílely na bojích proti koaličním jednotkám a později také proti sunnitům. Sadr loni v srpnu vyhlásil půlroční příměří a v únoru ho prodloužil. Milice, zvané Mahdího armáda, však bojují se soupeři o moc v ropném středisku Basře.

Irácká vláda se rozhodla s tamní anarchií skoncovat a vyslala do města armádu. Na vojenskou operaci dohlíží osobně premiér Núrí Málikí.

V šíitských částech Bagdádu se dnes konaly protesty, jejichž účastníci chtějí docílit toho, aby vláda přestala zatýkat Sadrovy stoupence.

Vláda vyhlásila až do odvolání zákaz nočního vycházení v Basře a dalších třech jihoiráckých městech Kútu, Samávě a Násiríji. Boje v Basře si podle prvních zpráv vyžádaly 12 mrtvých a dvě desítky zraněných. Podle analytiků vláda nemá velkou šanci na vítězství, protože ve městě působí mnoho vzájemně znepřátelených skupin a všechny se snaží získat podíl z ropných příjmů.