Indické měsíční vozítko stráví lunární noc ve spánku. Zda opět procitne, se neví

Indické robotické vozítko dokončilo svou plánovanou projížďku po měsíčním povrchu a bylo uvedeno do spánkového režimu. Stalo se tak necelé dva týdny poté, co se indické misi jako první na světě podařilo přistát poblíž neprobádaného jižního pólu Měsíce. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na Indickou organizaci pro výzkum vesmíru (ISRO). Zda po uplynutí lunární noci rover procitne, se neví.

Indie uvedla, že přistávací modul a šestikolové vozítko, poháněné solární energií, budou pracovat po dobu nejméně jednoho lunárního dne, který odpovídá zhruba čtrnácti pozemským dnům. List Indian Express napsal, že elektronika vozítka není navržena tak, aby vydržela extrémně nízké teploty. Ty mohou během lunární noci klesat až k minus 170 stupňům Celsia.

„Rover dokončil své úkoly. Je bezpečně zaparkován a byl uveden do spánkového režimu,“ napsala indická vesmírná organizace v prohlášení vydaném v sobotu pozdě večer. Přístroje, jimiž je vozítko Prágján (v sanskrtu „moudrost“) vybaveno, byly vypnuty a shromážděná data byla prostřednictvím přistávacího modulu poslána na Zemi, uvedla ISRO v prohlášení.

Zatím není jasné, jestli se s příchodem nového měsíčního dne činnost roveru obnoví. „Baterie je nyní plně nabitá. Solární panel je otočen tak, aby na něj dopadlo světlo při příštím východu slunce, který se očekává 22. září. Doufáme, že se (rover) úspěšně probudí a bude pokračovat ve svých úkolech,“ dodala ISRO.

Vozidlo našlo několik prvků

Organizace již dříve sdělila, že robotické vozítko potvrdilo přítomnost síry a několika dalších chemických prvků v blízkosti lunárního jižního pólu. Zatím se ale nevyjádřila k hlavnímu úkolu mise, kterým bylo pátrat po stopách zmrzlé vody, jejíž výskyt by podpořil plány na budoucí osídlení přirozené družice Země.

Přistávací modul indické sondy Čandrájan-3 dosedl na povrch Měsíce 23. srpna. S přistáním v málo prozkoumané oblasti u jižního pólu Měsíce chtělo Indii předstihnout Rusko. Jeho modul Luna-25 se ale podle oznámení agentury Roskosmos vymkl kontrole a narazil do měsíčního povrchu.

Indii se přistání na Měsíci podařilo na druhý pokus. V září 2019 se modul sondy Čandrájan-2, která kolem Měsíce obíhá dodnes, krátce před přistáním jen dva kilometry nad povrchem odmlčel. Havárie byla podle ISRO způsobena závadou softwaru. Kromě Indie a Ruska (Sovětského svazu) dokázaly se svou sondou na Měsíci v minulosti přistát také Spojené státy a Čína.