Izraelci tvrdí, že už zasáhli dva tisíce cílů spojených s Hizballáhem

Další zostření konfliktu mezi teroristickým hnutím Hizballáh a Izraelem (zdroj: ČT24)

Libanonské teroristické hnutí Hizballáh ve středu brzy ráno uvedlo, že vyslalo raketu na velitelství izraelské tajné služby Mosad nedaleko Tel Avivu. Nejsou hlášeny škody ani zranění. Hizballáh také potvrdil, že úterní izraelský útok na Bejrút zabil jeho vysoce postaveného člena Ibrahíma Kubajsiho. Izrael ve středu třetí den v řadě útočil na jih Libanonu a jeho armáda tvrdí, že za tuto dobu zasáhla více než dva tisíce cílů spojených s hnutím Hizballáh, včetně šedesáti cílů spojených s jeho zpravodajskou divizí.

V Tel Avivu se ve středu ráno ozvaly sirény, načež izraelský systém protivzdušné obrany sestřelil raketu země-země, která byla podle armády vyslána z Libanonu. Sirény byly slyšet i v dalších částech Izraele, včetně města Netanja. Izraelská armáda také uvedla, že její stíhací letouny sestřelily dron vyslaný nad izraelské území ze Sýrie. Odpoledne izraelská armáda informovala, že Hizballáh vyslal třicet raket na města východně od Haify. V kibucu Saar byli zraněni dva lidé, jeden z nich vážně.

„Ukazuje to na další mírný, ale naprosto zásadní posun v eskalační linii. Izrael zvyšuje svůj tlak na Hizballáh a Hizballáh postupnými kroky dává najevo ochotu eskalovat,“ upozornil zahraniční zpravodaj ČT David Borek.

Zpravodaj ČT Borek o konfliktu mezi Izraelem a Hizballáhem (zdroj: ČT24)

Příprava na pozemní operaci?

Izrael povolal dvě dodatečné záložní brigády k nasazení do operací na své severní hranici s Libanonem. Vrchní velitel izraelské armády prohlásil, že letectvo nepřestane ani po třech dnech intenzivních náletů útočit na pozice Hizballáhu v Libanonu a že cílem těchto úderů je mimo jiné připravit půdu pro možnou pozemní operaci. O nutnosti připravit se na vstup na území Libanonu už v úterý hovořil také šéf severního velitelství armády. Ve středu večer se má sejít izraelský bezpečnostní kabinet.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu i ve středu zopakoval závazek, že Izrael umožní návrat desetitisíců obyvatel, kteří museli odejít ze svých domovů na severu země kvůli přeshraničním střetům s libanonským šíitským hnutím Hizballáh. Prohlásil také, že tato Íránem podporovaná militantní skupina nyní dostává rány, jaké si dosud neuměla představit.

Hizballáh přičítá Mosadu atentáty na několik vysoce postavených členů skupiny, jakož i výbuchy komunikačních zařízení skupiny, které minulý týden v Bejrútu a dalších částech země zabily desítky lidí a tisíce jich zranily. Izrael se k tomuto útoku nepřihlásil, v posledních dnech ale provádí intenzivní nálety na cíle spojené s Hizballáhem.

Na Blízkém východě hrozí „totální válka“, stále je ale možné dosáhnout dohody, která by situaci v regionu uklidnila, řekl americký prezident Joe Biden. Jeho vláda podle zdrojů agentury Reuters a webu Axios společně s Francií pracuje na návrhu o přerušení bojů mezi Izraelem a Hizballáhem.

Izrael by neměl dál stupňovat své operace v Libanonu a tamní šíitské hnutí Hizballáh by mělo zastavit palbu na izraelské území, apeloval na Valném shromáždění OSN francouzský prezident Emmanuel Macron. Učinil tak na pozadí obav z dalšího prohloubení konfliktů na Blízkém východě ve světle eskalujícího násilí mezi Izraelci a Hizballáhem. „V Libanonu nesmí být válka,“ prohlásil Macron. „Vyzýváme Izrael, aby v Libanonu přestal s eskalací, a Hizballáh, aby ukončil ostřelování Izraele.“

Možnost, že by Izrael spustil pozemní útok na Libanon, se nejeví jako bezprostřední, uvedlo ve středu večer americké ministerstvo obrany. Mluvčí při tom odkázala novináře na zdroje v Izraeli, kde předtím armáda oznámila přípravy na možnou invazi za eskalujících bojů s Hizballáhem.

Izraelské údery

Izraelská armáda mezitím uvedla, že podniká rozsáhlé vzdušné údery na pozice Hizballáhu v jižním Libanonu a v údolí Bikáa na východě země.

Libanonské ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že izraelské útoky ve středu zabily nejméně 72 lidí, už dříve informovalo o 223 zraněných. Od pondělí si tak intenzivní izraelské ostřelování v Libanonu vyžádalo přes šest set obětí, včetně padesáti dětí, a více než dva tisíce zraněných.

Údery podle stanice al-Manár, která je napojena na Hizballáh, mířily i na okolí města Baalbek, které bývá označováno za baštu tohoto Íránem podporovaného šíitského hnutí.

Zasažený kibuc Saar
Zdroj: Reuters/Ammar Awad

Smrt velitele Hizballáhu

V úterý úder v Bejrútu zabil vysoce postaveného člena Hizballáhu Ibráhíma Kubajsího, který působil jako velitel raketových jednotek Hizballáhu, zodpovědného za raketové útoky vedené z Libanonu proti Izraeli.

Hizballáh disponuje silou, která je na úrovni „leckteré evropské armády“ nebo ji přesahuje. Má k dispozici pravděpodobně nižší desítky tisíc bojovníků a techniku, která sahá od protitankových střel až po balistické rakety – ty mohou mít dolet sto a více kilometrů, upozornil Borek.

Jednání na Valném shromáždění OSN

Libanonský ministr zahraničí Abdalláh Búhabíb v úterý na okraj Valného shromáždění OSN v New Yorku uvedl, že počet vysídlených Libanonců se od pondělí zvýšil z asi 110 tisíc lidí na půl milionu. Búhábíb také kritizoval úterní projev amerického prezidenta Joea Bidena, který byl podle něj „málo silný a nepříliš slibný“.

Spojené státy „jsou klíčem ... k naší záchraně,“ řekl šéf libanonské diplomacie. Washington je dlouholetým spojencem Izraele a jeho největším dodavatelem zbraní, podotkla agentura Reuters.

Ministři zahraničí Egypta, Jordánska a Iráku mezitím v neobvyklém společném prohlášení uvedli, že „izraelská agrese vůči Libanonu“ tlačí blízkovýchodní region do otevřené války. V prohlášení zveřejněném po společném jednání na okraj zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku také vyzvali k ukončení izraelské ofenzivy v Pásmu Gazy.

Znepokojení nad vývojem v Libanonu ve středu vyjádřil papež František. „Jsem zarmoucen zprávami přicházejícími z Libanonu, kde si intenzivní bombardování v posledních dnech vyžádalo četné oběti a škody, a doufám, že mezinárodní společenství vynaloží veškeré úsilí, aby tuto strašlivou eskalaci ukončilo. Je to nepřijatelné,“ řekl papež v závěru generální audience.

Češi v Libanonu

České ministerstvo zahraničních věcí (MZV) radí českým občanům, aby se Libanonu nyní vyhnuli. „V platnosti dlouhodobě zůstává nejvyšší možné doporučení, a to, aby Češi do země necestovali. A v případě, že v zemi jsou, aby ji opustili,“ sdělila Mariana Wernerová z odboru komunikace úřadu.

V úterý Černínský palác toto upozornění rozeslal cestovatelům zaregistrovaným v on-line systému DROZD. V něm je nyní podle Wernerové pro Libanon zaregistrováno 94 Čechů.

„Co se týče našich kolegů na zastupitelském úřadu, tak MZV má v krizových situacích připravené postupy, které je připraveno aktivovat podle vývoje,“ uvedla Wernerová ohledně případné evakuace české ambasády v Bejrútu.

Velká Británie v noci na středu vyzvala své občany, aby opustili Libanon. S evakuací jim podle Londýna pomůže na 700 vojáků dosud nasazených na Kypru.