Biden na Valném shromáždění OSN vyzval k příměří v Gaze

V New Yorku v úterý začalo 79. zasedání Valného shromáždění OSN (VS OSN), během něhož jako první vystoupil generální tajemník António Guterres. Ten uvedl, že svět si nemůže dovolit, aby se Libanon stal další Gazou, která je podle něj nepřetržitou noční můrou. Americký prezident Joe Biden vyzval k příměří v Gaze a apeloval, aby svět neodvracel zrak od války na Ukrajině, přičemž USA podle něj ve své podpoře nepoleví.

Guterres varoval, že u Gazy hrozí, že stáhne dolů celý region. „Podívejte se na Libanon (...), Libanon je na hraně,“ poznamenal šéf světové organizace po pondělní sérii izraelských náletů, které si podle libanonské vlády vyžádaly přes pět set životů.

Generální tajemník ve svém projevu k prezidentům a šéfům vlád zemí celého světa také znovu odsoudil teroristický útok Hamásu z loňského října. „Nic nemůže ospravedlnit ohavný akt teroru,“ podotkl. Stejně tak podle něj ale nic nemůže ospravedlnit kolektivní trest palestinského lidu.

Guterres vyzval k okamžitému příměří a práci na dvoustátním řešení, tedy vzniku samostatného palestinského státu. „Jaká je alternativa, jak by svět mohl přijmout jeden stát, ve kterém je řada Palestinců bez práv, svobody a důstojnosti?“ ptal se.

Biden: Válka není v zájmu nikoho

Biden využil svůj projev na Valném shromáždění OSN k opětovné výzvě k dojednání příměří a ukončení téměř rok trvající války v Pásmu Gazy. Také volal po diplomatickém řešení konfliktu mezi Izraelem a libanonským teroristickým hnutím Hizballáh, zatímco konflikt mezi dvěma dlouholetými nepřáteli eskaluje.

„Je načase, aby strany dokončily jeho podmínky (příměří v Gaze), dostaly rukojmí domů, zajistily bezpečnost pro Izrael a pro Gazu osvobozenou ze sevření Hamásu, zmírnily utrpení v Gaze a ukončily tuhle válku,“ nechal se slyšet americký prezident několik měsíců poté, co sám představil půdorys možné dohody o příměří.

V době, kdy se stupňují vzájemné útoky mezi Izraelem a Hizballáhem v Libanonu, americký prezident zdůraznil, že „válka není v zájmu nikoho“. „Diplomatické řešení je stále možné, dokonce je to jediná cesta k trvalé bezpečnosti,“ prohlásil.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan promlouvá na 79. zasedání Valného shromáždění OSN
Zdroj: Reuters/Mike Segar

Podle tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana neumírají v Pásmu Gazy jen děti, ale i celý systém Organizace spojených národů a západní hodnoty. Turecko podle něj podporuje Libanonce, kteří čelí izraelským útokům mířícím na hnutí Hizballáh, přičemž Izrael obvinil z genocidy a světové společenství vyzval k zastavení „masakru, který zatahuje celý region do války“. Izraelského premiéra Benjamina Netanjahua Erdogan opět přirovnal k nacistickému vůdci Adolfu Hitlerovi.

Netanjahu na síti X v úterý odpoledne uvedl, že Erdogan „proslul vražděním kurdských civilistů a vězněním novinářů“. Prezident Palestinské samosprávy Mahmúd Abbás podle izraelského premiéra popírá holocaust a „platí teroristy, kteří vraždí Židy“.

„Místo toho, aby (hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu v Haagu Karim) Khan vydal zatykač za válečné zločiny na Erdogana a Abbáse, je nadále posedlý tím, že za válečné zločince označuje demokraticky zvolené izraelské vůdce, kteří vedou spravedlivou válku spravedlivými prostředky proti genocidním teroristům,“ napsal Netanjahu na X.

Asi pětinu z pětaosmdesáti milionů obyvatel Turecka tvoří Kurdové, kteří jsou v zemi dlouhodobě diskriminováni. Kurdské komunity žijí také v Iráku, Íránu a Sýrii. Ankara pokládá Stranu kurdských pracujících (PKK) za teroristickou organizaci, stejně jako EU nebo USA, a opakovaně bombarduje a útočí drony na cíle v severním Iráku a Sýrii, které s nimi spojuje. Informuje o zabitých bojovnících, přičemž protistrana opakovaně zmiňuje také mrtvé civilisty. Turecko má také na iráckém území desítky základen.

USA podle Bidena v podpoře Ukrajiny nepoleví

Biden v projevu také věnoval pozornost ruské invazi na Ukrajinu. „Nesmíme podlehnout únavě, nesmíme odvracet zrak... Moje odpověď zní, že v podpoře Ukrajiny nepolevíme,“ ujistil Biden. Pro jednaosmdesátiletého šéfa Bílého domu, který neusiluje o znovuzvolení, je úterní vystoupení posledním projevem k VS OSN z pozice hlavy státu. K požadavku Kyjeva, aby mohli ukrajinští obránci útočit na cíle v ruském týlu západními dalekonosnými zbraněmi, se prezident nevyjádřil.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na zasedání Rady bezpečnosti OSN, 24. září 2024
Zdroj: Reuters/Julia Demaree Nikhinson

Český prezident Petr Pavel by měl svůj projev přednést ve středu. V úterý měl na programu také recepci pořádanou Světovým židovským kongresem či vystoupení v panelu „Zajištění digitální budoucnosti“ spolu s prezidentem společnosti Microsoft Bradem Smithem.

Zasedání Valného shromáždění, které je každoročně i příležitostí pro řadu setkání hlav vlád a států na okraj hlavního jednání, skončí v pondělí.

Zpravodaj ČT ve Spojených státech Bohumil Vostal sdělil, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se během návštěvy USA bude snažit přesvědčit britské, francouzské a americké partnery, aby umožnili použití západních zbraní vůči vojenským cílům na ruském území. „Slibuje si od toho, že by pak Putinův režim byl donucený ukončit svoji dobyvačnou válku příští rok,“ vysvětlil Vostal.

Události: Zpravodaj ČT v USA Bohumil Vostal o průběhu VS OSN (zdroj: ČT24)

Podle Vostala je cítit, že ohledně dalšího směřování Spojených států panuje mezi státníky nejistota. „Pokud by se vrátil do Bílého domu Donald Trump, čeká se, že zvolí zahraniční politiku izolacionalismu a změní americký postoj vůči ruské válce,“ řekl zpravodaj.

Zpravodaj uvedl, že Brazílie na Valném shromáždění OSN oznámila vlastní plán pro začátek rozhovorů mezi Kyjevem a Moskvou, a to za podpory komunistické Číny. „Prezident Ukrajiny ten plán označil za destruktivní,“ dodal.