Francouzská policie rozhání protest v Paříži, nepokoje pokračují také v Lyonu či Marseille

Ve Francii pokračují čtvrtým dnem nepokoje, které spustilo zastřelení mladíka policistou při silniční kontrole. Policie v pátek večer rozhání protest na pařížském náměstí Svornosti, střety demonstrantů s policisty vypukly v Lyonu, kde strážníci proti davu použili slzný plyn. Rabování obchodů bylo hlášeno z Grenoblu i Marseille, informuje zpravodajský web Le Figaro. V souvislosti s výtržnostmi zahynuli dva lidé.

Policie rozhání na největším pařížském náměstí demonstraci, která volá po „spravedlnosti pro Nahela“, uvedl Le Figaro. Záběry akce kolují na sociálních sítích. Mladí lidé na nich strkají do štítů těžkooděnců, zatímco události zaznamenávají fotoreportéři.

Střety mezi demonstranty a policií propukly v Lyonu. Policie tam před radnicí rozháněla demonstraci proti policejnímu násilí, kterou místní úřady z bezpečnostních důvodů zakázaly. Navzdory zákazu se podle prefektury dav do večera rozrostl na třináct set lidí. Policie podle agentury AFP použila slzný plyn proti výtržníkům v kuklách, kteří na místě odpalovali zábavní pyrotechniku.

V Lyonu bylo zatím v pátek večer zatčeno osm lidí, píše Le Figaro s odkazem na ministerstvo vnitra, vzhledem k aktuálním záběrům z místa lze však očekávat, že bude jejich počet v průběhu noci narůstat.

Rabování obchodů bylo mezitím hlášeno v centru Grenoblu, kde se shromáždily desítky mladých lidí v kapucích a začaly ničit výlohy a zapalovat odpadkové koše. Krátce nato francouzská média informovala také o rabování v Marseille, kde se terčem útoku stal obchod s kosmetikou Sephora. Zatčeno v Marseille podle dostupných informací bylo v pátek večer zatím 49 lidí. Protestující tam podle policie vyrabovali obchod se zbraněmi, podle  Le Figaro odcizili sedm pušek. Kanál France 24 píše zase o rabování v obchodě s technikou značky Apple ve Štrasburku.

Macron: Nasadíme další prostředky

Kvůli několikadenním nepokojům zasedal pátek mezirezortní krizový štáb. Prezident Emmanuel Macron poté prohlásil, že vláda nasadí k potlačování nepokojů další prostředky, nouzový stav však nevyhlásil. Ministr vnitra Gérald Darmanin oznámil, že po celé Francii bude v noci na sobotu nasazeno 45 tisíc policistů a četníků, o pět tisíc více než předchozí noc. 

Velkou roli v propagaci protestů podle Macrona hrají sociální sítě TikTok a Snapchat, vláda bude po těchto sítích požadovat identity těch, kteří vyzývají k násilnostem.

„(V ulicích) čelíme organizovaným a dobře vybaveným skupinám, ale také mnoha mladým lidem. Třetina zatčených jsou mladí nebo dokonce velmi mladí. Je odpovědností rodičů zajistit, aby zůstali doma,“ cituje deník Le Figaro Macrona, který situaci označil za „nepřijatelnou“. Protestující podle něj zneužívají smrti teenagera, aby páchali násilí.

Krizovému jednání francouzského kabinetu předsedala také premiérka Élisabeth Borneová. Pokračující násilí v ulicích označila za „neúnosné a neomluvitelné“. S Macronem hodlá šéfka vlády zvážit „všechny možnosti“ odpovědi státu na pokračující protesty.

Události ČT: Další noc nepokojů ve Francii (zdroj: ČT24)

Města zavádějí opatření

Ministr Darmanin také požádal prefekty v celé zemi, aby od pátečních 21:00 zastavili veřejnou autobusovou a tramvajovou dopravu. Vláda rovněž podle agentury AFP rozhodla o zrušení velkých veřejných akcí a o nasazení obrněných vozidel četnictva v ulicích měst. 

Úřady v některých městech přistoupily k restrikcím samy. Devítisettisícová Marseille, druhé největší francouzské město, rozhodla o zákazu veřejných protestů. Od pátečních 19:00 zde nefunguje hromadná doprava. Zákazy vycházení vyhlásilo i několik měst v okolí Paříže, a to až do začátku příštího týdne.

Hromadná doprava v pátek nejede ani v dalších částech Francie. Kromě Marseille nefunguje od osmi hodin večer také v Lyonu a jeho aglomeraci, kde protestující zapálili autobus a poničili čtyři tramvaje, žádný autobus ani tramvaj nevyjel od devíti hodin v celém regionu Ile-de-France a podle Le Figaro ani v Bordeaux.

Prefekt departementu Seine-Saint-Denis severovýchodně od Paříže oznámil, že se kvůli hrozbě nepokojů ruší páteční večerní i sobotní koncert popové zpěvačky Mylene Farmerové na národním stadionu Stade de France. 

Dva lidé zahynuli

Násilnosti ve Francii pokračují už čtvrtým dnem. Na jejich počátku byla smrt sedmnáctiletého mladíka se severoafrickými kořeny Nahela M., kterého zastřelil policista při silniční kontrole. Rodina zabitého a její právníci sice přímo neřekli, že incident souvisel s jejich etnickou příslušností, největší dopad ale měl v přistěhovaleckých čtvrtích, jejichž obyvatelé si stěžují na nepoměrně časté policejní kontroly. Chování policie kritizují i lidskoprávní skupiny a aktivisté bojující proti systematickému rasismu.

Po nočním pádu ze střechy supermarketu ve francouzském Petit-Quevilly v pátek odpoledne zemřel mladý muž, píše agentura AFP. Web stanice RTL uvedl, že devatenáctiletý mladík spadl ze střechy obchodu, na který zaútočili výtržníci, načež byl ve stavu mozkové smrti převezen do univerzitní nemocnice v Rouenu a později prohlášen za mrtvého.

Ve Francouzské Guyaně mezitím během protestů souvisejících s nepokoji ve Francii zahynul padesátiletý muž. Podle místní prokuratury jej zasáhla zbloudilá kulka výtržníků, kteří mířili na policii, uvedl zpravodajský web Franceinfo.

Agentura AFP napsala, že finální počet zatčených v souvislosti s násilnostmi v noci na pátek je 875, z toho 408 na předměstí Paříže. Protestující v zemi doposud poničili 492 budov, na silnicích hořelo 3880 ohňů a shořelo dva tisíce vozidel, píše AFP.

Do ulic vyšli zejména mladí Francouzi. Bezpečnostní složky se nyní podle zprávy citované policejním zdrojem AFP obávají, že se násilí během několika následujících nocí stane „plošným“. Podle pátečního sdělení ministra vnitra Géralda Darmanina byl průměrný věk lidí zatčených během nepokojů v noci na pátek sedmnáct let, některým ale bylo dokonce jen třináct.

Noc plná požárů

V noci na pátek byla podle zdrojů AFP situace nejhorší zejména v Paříži a jejím okolí, těžkou noc poznamenanou požáry ale hlásily například i úřady v severofrancouzském Lille. 

V pařížské ulici Rivoli, která vede k muzeu Louvre, lidé vyrabovali několik obchodů a další zapálili. Požáry, rabování a ohňostroje provázely v noci obyvatele nejen v centru, ale i na většině předměstí, kde zábavní pyrotechnikou stříleli lidé na policisty a zapalovali vše od popelnic přes auta po autobusy.  

Pernou noc zažili hasiči v Lille, kteří se přesouvali od jednoho požáru k druhému. Plameny zachvátily obchody, domy, kanceláře, radnice či divadlo, ale i několik základních škol. Lidé –⁠ zejména „velmi mladí“ – také ve velkém rabovali obchody a supermarkety, uvedly místní úřady. Ve Štrasburku na východě země v pátek výtržníci podle agentury Reuters vyrabovali obchod s elektronikou Apple a další podniky.

Zranění v noci na pátek podle resortu vnitra utrpělo 249 policistů a četníků. Deník Le Figaro uvádí, že zranění utrpěla také dvojice jeho novinářů, z nichž jeden musel jet na pohotovost. „Brutálně obtěžovaný byl také fotograf (deníku, pozn. red.) Liberation, kterému ukradli fotoaparát,“ píše Figaro. Další dva novináře napadli protestující v Besanconu, jednoho z nich udeřili do hlavy páčidlem.

Jan Šmíd hovořil o nepokojích ve Francii (zdroj: ČT24)

Nepokoje se rozšířily do dalších měst

„Dnes už ve Francii není místo, které by bylo klidné, můžeme mluvit o desítkách ohnisek napětí,“ říká francouzský zpravodaj České televize Jan Šmíd.

„Nové je to, že se nepokoje rozšiřují i do center měst. Vyhlášení nouzového stavu je stále více ve hře, přineslo by to téměř neomezenou moc pro policii a strážníky, kteří by mohli vyhlásit zákaz vycházení,“ doplňuje Šmíd s tím, že zatím je tato pravomoc na starostech. Odkázal na nepokoje v roce 2005, kdy vyhlášení nouzového stavu přispělo ke zklidnění situace.

„Incidenty jsme zaznamenali po celé Francii, ale situace v regionu Ile-de-France a v Paříži byla mimořádně napjatá, policie nebyla schopna vzhledem k velkému počtu případů vše zvládnout,“ řekl AFP vysoce postavený policejní zdroj.

Jiný anonymní zdroj z francouzského kabinetu uvedl, že násilností bylo méně, než se očekávalo, s výjimkou Nanterre, odkud mladík zastřelený policií pocházel.