Brusel - Evropská komise upravila a zjednodušila pravidla pro povolenou hladinu pesticidů v potravinách. Nové nařízení by mělo zvýšit bezpečnost potravin. Zároveň sjednocuje limity pro pesticidy v potravinách ve všech členských zemích Evropské unie. Ekologové ale nařízení kritizují, protože v některých případech se povolené limity zvýšily.
EK chce zdravější potraviny
Evropská komisařka pro zdraví Androulla Vassiliouová prohlásila, že podle nových pravidel musejí být potraviny vyprodukované v jednom členském státě bezpečné pro spotřebitele ve všech ostatních členských zemích.
Zbytky pesticidů v potravinách by podle nového nařízení měly být co nejnižší a neměly by mít škodlivý dopad na obyvatele EU.
Nová pravidla by měla podle Evropské komise usnadnit situaci i dovozcům a obchodníkům, protože dosavadní pravidla byla složitá a matoucí.
Ekologové nové nařízení kritizují. Dosud podle organizace Greenpeace v unii platilo, že se maximální povolená hladina zbytků pesticidů v potravinách určovala podle země, která měla limity nejpřísnější. Na sjednocení pravidel tak prý prodělávají země, které měly v minulosti přísnější limity, než nyní stanovila komise.
Podle studie, kterou si Greenpeace nechalo vypracovat, se limity pro jablka, hrušky a hrozny zvýšily natolik, že by mohly ohrozit zdraví dětí. Ekologové proto nařízení napadnou u Evropského soudního dvora. Komise ale námitky ekologů odmítla s tím, že vycházejí ze zastaralých a nepřesných údajů.
Pesticidy využívané v zemědělství se do potravin dostávají ze sklizených plodin. Nové nařízení zahrnuje přibližně 1 100 pesticidů, které zemědělci využívají nebo využívali jak v unii, tak mimo ni. Stanovuje limity pro 315 zemědělských produktů.