Desítky tornád dál ohrožují sever a střed USA. Dva lidé zemřeli

Více než pět desítek tornád zasáhlo v posledních dvou dnech severní a centrální část Spojených států. Živel ničil domy a stožáry elektrického vedení a způsobil smrt dvou osob. Další desítky lidí musely být ošetřeny, většinou s lehkými zraněními, informovala americká média. Tornáda, která se v oblasti vyskytují už dva týdny, ohrožují 39 milionů lidí.

Mohutné větrné víry se prohnaly oblastí od Ohia a Iowy přes Illinois a Minnesotu až po Colorado. V Indianě napočítali meteorologové celkem 14 tornád, v Coloradu 11 a v Ohiu devět. Tornáda provázejí bouře a záplavy. 

V Arkansasu se v úterý za volantem svého vozu utopil čtyřiašedesátiletý muž, v pondělí zemřel ve městě Celina v Ohiu jednaosmdesátiletý muž, na jehož dům tornádo vrhlo automobil.

Na šedesát tisíc domácností a podniků bylo kvůli zničenému elektrickému vedení bez proudu. Červený kříž otevřel v oblasti nouzová střediska pro lidi, jejichž domy byly zasaženy živlem.

Přes padesát tornád zasáhlo USA za poslední dva dny (zdroj: ČT24)

Ohroženo je na čtyřicet milionů lidí

V řadě států vydali meteorologové varování před dalšími možnými tornády, živel může ohrozit 39 milionů lidí. V Kansas City zaznamenali nejvydatnější květnové deště v historii měření, na nejvyšší hodnoty vůbec by mohla vystoupat i hladina řeky Arkansas.

Události ČT: Sever a střed USA bojují se sérií ničivých tornád (zdroj: ČT24)

Tornáda devastují sever a střed Spojených států už třináct dnů v řadě.  Za posledních třicet dnů pak úřady evidují víc než pět set hlášení o tornádech, k čemuž dosud podle meteorologů došlo pouze v letech 2003, 2004, 2008 a 2011.