Desítky lidí zahynuly při požáru odvykacího centra na severu Íránu

Nejméně 32 lidí v pátek zahynulo a 16 dalších utrpělo zranění při požáru v odvykacím centru v provincii Gílán na severu Íránu. Čtyři zranění jsou v ohrožení života, píše agentura AFP. Požár se podle vyšetřovatelů mohl začít šířit od topení. Policie už zadržela vedoucího zařízení kvůli podání vysvětlení, uvedla agentura Reuters s odvoláním na íránská média.

Agentura ISNA zveřejnila záběry požáru, na nich jsou vidět šlehající plameny v jinak setmělé ulici, z budovy stoupá kouř. Na dalších záběrech jsou podle AFP vidět škody, které oheň v objektu napáchal. Požár propukl velmi brzy ráno v soukromém zařízení ve městě Langrúd, zhruba 200 kilometrů severně od Teheránu. Oheň se už podařilo uhasit, napsala agentura AP.

Podobná neštěstí nejsou v Íránu ojedinělá, zejména kvůli obcházení bezpečnostních předpisů a zastaralému vybavení. V srpnu hořelo na tržišti v Teheránu, požár se obešel bez obětí na životech. V září dvakrát hořelo v továrně na výrobu autobaterií, která patří íránskému ministerstvu obrany, píše AP. AFP připomíná požár obchodního centra v Teheránu z července 2017, který si vyžádal 22 obětí, z toho 16 hasičů.

Podle Úřadu OSN pro drogy a kriminalitu (UNODC) patří Írán k zemím s největšími problémy se závislostmi na drogách na světě. Země leží na hlavní pašerácké trase máku, zdroje opia a heroinu, z Afghánistánu do západní Evropy, připomíná Reuters.