Člen AfD starostou Görlitzu nebude. Šéfka CDU ale s oslavou vítězství tvrdě narazila

Horizont ČT24: Radnice v Görlitzu Wippelovi z AfD utekla (zdroj: ČT24)

Sebastian Wippel z Alternativy pro Německo (AfD) nebude prvním zástupcem této protiimigračně zaměřené strany v čele velkého německého města. V nedělních volbách starosty Görlitzu (Zhořelce) ho porazil protikandidát Octavian Ursu z konzervativní CDU. Ostře sledované volby v saském městě mají ovšem dohru i na spolkové politické úrovni, a to kvůli vyjádření šéfky CDU Annegret Krampové-Karrenbauerové.

Druhé kolo voleb vyhrál 51letý Ursu rozdílem více než deseti procentních bodů. Získal 55,2 procenta hlasů, zatímco jeho 36letý soupeř jen 44,8 procenta.

Wippel přitom 26. května poměrně jasně zvítězil v prvním kole, když ho podpořilo 36,4 procenta voličů. Druhému Ursuovi jich dalo svůj hlas 30,3 procenta.

Sebastian Wippel
Zdroj: Matthias Rietschel/Reuters

Všichni proti AfD

Možnost celkového vítězství Wippela vyvolala znepokojení v řadách odpůrců AfD. Ke kampani proti jeho zvolení starostou saského města se mimo jiné přihlásila řada německých i zahraničních umělců. V otevřeném dopise vyzvali obyvatele Görlitzu, aby kandidátovi Alternativy hlas nedávali.

Ve snaze zabránit ve vítězství AfD nakonec z druhého kola stáhli svou kandidátku Zelení, svého uchazeče nepostavila ani Levice.

Annegret Krampová-Karrenbauerová
Zdroj: Reuters/Ralph Orlowski

O to větší rozladění na politické scéně pak vyvolalo vyjádření předsedkyně CDU Annegret Krampové-Karrenbauerové, že „výsledek voleb v Görlitzu ukázal, že CDU je občanskou silou proti AfD“.

Zástupce Zelených Erik Marquardt následně šéfce CDU napsal, že by asi roztál veškerý led v Grónsku, kdyby poděkovala levicovým stranám za to, že vítězství jejího kandidáta umožnily.

Bývalá šéfka Zelených Simone Peterová zdůraznila, že výsledek voleb je úspěchem všech demokratických sil a poslanec Sven Lehmann podotkl, že Krampová-Karrenbauerová „prostě nemá žádný formát“.

„Pokud to považuje za vítězství CDU, jasně to ukazuje, že netuší, co se v Sasku děje,“ vzkázal na adresu šéfky CDU zástupce saského premiéra Martin Dulig ze sociální demokracie, která tvoří na celostátní úrovni s CDU vládní koalici.