Část Chorvatska po týdnu zasáhl další otřes. Zprávy o obětech zatím nejsou

Oblast Chorvatska asi 50 kilometrů jihovýchodně od Záhřebu, kterou minulý týden postihlo ničivé zemětřesení, ve středu zasáhl další silnější následný otřes s intenzitou kolem pátého stupně. Informovaly o tom evropské seismologické úřady. Zprávy o případných nových obětech zatím nejsou, ale poškození domů se zřejmě zvýší.

Odhady síly otřesu se zatím rozcházejí. Chorvatská seismologická služba podle chorvatské televize HRT uvádí, že šlo o záchvěv, který v 18:01 udeřil s intenzitou pátého stupně. Epicentrum se nacházelo blízko města Petrinja, které minulý týden zemětřesení o síle 6,4 stupně z valné části srovnalo se zemí.

Evropské seismologické centrum EMSC odhadlo sílu středečního otřesu na 5,5 stupně. Německé geofyzikální centrum GFZ nejprve sdělilo, že záchvěv měl intenzitu 5,5 stupně, nicméně později svůj odhad snížilo na 4,8 stupně.

Zemětřesení, které postihlo 29. prosince kromě Petrinje i blízká města Sisak a Glina a obce v jejich okolí, způsobilo značné materiální škody a bezprostředně si vyžádalo sedm lidských obětí. Osmou obětí se stal dobrovolný záchranář, který podle médií v následujících dnech spadl ze střechy jednoho z poničených domů.

Odborníci na možnost záchvěvů upozorňovali

„Po tomto posledním otřesu byly hned do terénu opět vyslány týmy, aby prověřily, zda jsou zranění a jaké jsou nové škody,“ řekl ve středu večer místopředseda chorvatské vlády Tomo Medved v televizním zpravodajském pořadu RTL Danas. „Bohužel to znamená, že statici musejí provést znovu kontrolu objektů, které už prošli,“ dodal.

Seismolog Tomislav Fikret v televizi HRT poznamenal, že se jedná o jeden z přirozených následných otřesů po ničivém zemětřesení z 29. prosince. Dodal, že odborníci na možnost dalších záchvěvů o síle přesahující pátý stupeň upozorňovali. Dosud už bylo v postižené oblasti zaznamenáno několik stovek následných otřesů a seismologové odhadují, že země se tam bude otřásat ještě několik měsíců.