Brazilec přežil 16 hodin v zajetí bahna

Teresópolis (Brazílie) – Brazilská média a veřejnost žijí příběhem muže, který přežil 16 hodin pod příkrovem bahna. Marcela Fonsecu zavalila v jeho domě sesunutá půda a v troskách zavalené budovy strávil 13 hodin, než jej zaslechli lidé. Další tři hodiny trvalo jeho vysvobození. Případ se stal v brazilském státě Rio de Janeiro ve městě Teresópolis, které patří mezi nejpostiženější místa ničivými záplavami a sesuvy půdy. Ty tuto část Brazílie trápí již týden.

Dům dvaačtyřicetiletého Marcela Fonsecy z Teresópolisu zavalila lavina bahna a kamení 12. ledna. „Když jsem otevřel okno, slyšel jsem jen velikou ránu a věděl jsem, že musím běžet. Když jsem se dostal ke vchodu, udeřilo to takovou silou, že jsem viděl, jak lítají kusy střechy a dřeva,“ vzpomíná Fonseca.

Muže na prahu domu uvěznila masa mokré hlíny a sutin vysoké čtyři metry. Přežil pod ní neuvěřitelných 16 hodin. Krunýřem bahna byl zalitý až po nos, mohl sotva dýchat. „Hrudník mi drtil nějaký kámen a něco mě drželo za obě nohy,“ vzpomínal.

Sousedé ho našli, když zaslechli slabé zvuky, a záchranářům trvalo tři hodiny, než vrstvu trosek odstranili a naprosto vyčerpaného muže vytáhli. Nyní se o něj starají lékaři na jednotce intenzivní péče a jsou optimističtí; přestože je ve vážném stavu, čekají, že nebude mít trvalé následky. „Je stabilní. Musíme být ale ještě opatrní, protože mu trosky utiskovaly některé vnitřní orgány, které v důsledku toho postihla infekce,“ upozornila ředitelka nemocnice v Teresópolisu Rosane Costová.

Teresópolis jednou z nejpostiženějších lokalit

Záplavy a masivní sesuvy půdy trápí brazilský stát Rio de Janeiro již několik dní a počet potvrzených obětí stoupnul na 661. Do oblasti byly vyslány stovky vojáků, jejichž úkolem je především vytvořit spoje pro poskytování pomoci postiženým obyvatelům. Úsilí záchranářů narušují stále další sesuvy půdy, které brání v přepravě těžké techniky potřebné k odklízení trosek a mohutných nánosů, případně i k vykopání těl obětí uvězněných pod tunami bahna.

Vojáci hodlají vztyčit především mobilní mosty, které mohou překlenout vzdálenost až 60 metrů. A jsou také dost silné, aby po nich těžká technika mohla jezdit. Zatím vybudovali alespoň jeden v horském městě Teresópolis. Desítka hlavních silnic zůstává v oblasti severně od města Rio de Janeiro stále zablokována.

Nejvíce obětí registruje zatím město Nova Friburgo, kde přišlo o život 306 lidí, za ním je Teresópolis s 275 oběťmi na životech. Úřady předpokládají, že pro lidi, které katastrofa připravila naprosto o všechno, bude nutné postavit tisíce nových domů. Sesuvy půdy navíc hrozí stále; pohotovost už vyhlásilo také 82 měst v sousedním státě Minas Gerais.