Bez munice nebude ukrajinská protiofenziva úspěšná, upozornil bývalý velvyslanec Perebyjnis

Události, komentáře: Jevhen Perebyjnis (zdroj: ČT24)

Evropská komise navrhne zákon o produkci munice v Evropské unii, předpis by měl urychlit výrobu na kontinentu. Ukrajina tento plán vítá. „Aby protiofenziva byla úspěšná, potřebujeme podporu zbraněmi a municí,“ řekl v pořadu Události, komentáře bývalý velvyslanec Ukrajiny v Česku a náměstek ukrajinského ministra zahraničí Jevhen Perebyjnis. Okomentoval také jednání Kyjeva s Pekingem nebo cestu Ukrajiny do Evropské unie a NATO.

Návrh zákona o produkci munice v Evropské unii oznámila v úterý předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová po setkání s českým prezidentem Petrem Pavlem v Praze.

Pro Ukrajinu je podle náměstka ukrajinského ministra zahraničí Perebyjnise tato podpora důležitá. „Denně spotřebujeme obrovský počet kusů munice. Dodávky potřebujeme nepřetržité. Jsme vděční Evropské unii, že takový projekt připravila, i když během posledních několika týdnů docházelo k určitým problémům se schválením,“ uvedl Perebyjnis. „Jsme přesvědčeni, že bude schválen a bude fungovat,“ doplnil.

Obránci se podle bývalého velvyslance potýkají s nedostatkem střeliva od začátku plnohodnotné války. Připomněl, že po napadení se země bránila zejména střelivem sovětské výroby. „Munice pro toto dělostřelectvo už skoro došla. Jak v našich zásobách, tak v zásobách našich partnerů, včetně České republiky. Dostávali jsme dost velké objemy munice právě z České republiky,“ přiblížil.

Vzhledem k dodávkám zbraní ze Západu se ale ukrajinská armáda musí přeorientovat také na západní střelivo. Potřebovat jej bude na chystanou protiofenzivu. „Všechno dochází a musíme hledat náhradu. (…) Je to dnes problém a doufám, že výroba a dodávky munice se výrazně zrychlí,“ uvedl.

Čína se musí zapojit do implementace ukrajinského plánu, řekl Perebyjnis

Perebyjnis okomentoval také nedávný rozhovor ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského s jeho čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Šlo o jejich první přímý telefonát od loňského vypuknutí konfliktu. Peking, který je tradičním spojencem Moskvy, se chce angažovat v případných mírových rozhovorech.

Podle Perebyjnise však tento hodinu dlouhý a „konstruktivní“ hovor nevedl k tomu, že by se Čína zcela připojila k plánům Ukrajiny, podle kterých by ruští vojáci měli opustit ukrajinská území, váleční zločinci by měli čelit spravedlnosti před soudem a Moskva by Kyjevu kompenzovala ztráty.

„Pro nás je důležité, aby se Čína, důležitý stát, který má vliv na Rusko, zapojila do implementace ukrajinského plánu,“ uvedl Perebyjnis. Peking podle bývalého velvyslance potvrdil územní celistvost Ukrajiny a také nepřijatelnost použití jaderných zbraní ve válce. Čína by se měla stát součástí procesu, který by na konci vedl k míru a obnovení územní celistvosti Ukrajiny, míní. „Je to možná dlouhá cesta, ale je důležité, že jsme tu cestu začali,“ uvedl.

Nechceme se vymlouvat a nechceme umělé překážky

Také cesta Ukrajiny do Evropské unie a Severoatlantické aliance může být ještě dlouhá. Ukrajinští představitelé se podle Perebyjnise snaží k úkolům, které musí Kyjev před přijetím do obou organizací splnit, stavět realisticky. „Nechceme žádné zkratky. Nechceme se vymlouvat, že máme válku, i když je to samozřejmě obrovský problém. Chceme splnit všechny požadavky pro to, abychom co nejdřív začali přístupová jednání,“ řekl. 

„Nechceme ale umělé překážky,“ poznamenal. „Často slyšíme, co se týče EU, a zvlášť co se týče NATO, že Ukrajina jednou bude součástí EU nebo NATO, ale teď musíme počkat,“ zmínil. Některé země se podle něj stále dívají na „červené čáry, které kdysi vytvořilo Rusko, že Ukrajina prostě nemůže být součástí NATO“, a obávají se zvyšování napětí. „Nechápu, jaké eskalace. Rusko už všechno, co mohlo, eskalovalo,“ dodal.

Členství by navíc podle něj NATO posílilo. „Ukrajinská armáda je dnes z nejsilnějších armád v Evropě a možná i ve světě,“ dodal s tím, že se jedná o prioritu, kterou podporuje více než devadesát procent Ukrajinců.