Česko má svůj Czech Advisor - recenzní stránky tuzemských hotelů

Praha - Databanku recenzí hotelových hostů Czech Advisor spustila Asociace hotelů a restaurací spolu s agenturou Czech Tourism a ministerstvem pro místní rozvoj. Chce tak podpořit kvalitu služeb. V systému je už teď 25 tisíc hodnocení. Zvláštností tohoto portálu je systém ověřování, zdali recenze skutečně píší hosté zařízení, uvedl prezident asociace Václav Stárek.

„CzechAdvisor je databáze recenzních stránek, která by měla hoteliérům přinést přehledný průřez toho, co se o nich píše, a pro hosty určitou transparentnost hodnocení služeb,“ prohlásil Stárek. Nemělo by se proto podle něj například stávat, že provozovatelé hotelů a penzionů nebo jejich zaměstnanci budou psát negativní recenze na konkurenční zařízení.

„Je velmi složité zachovat objektivitu a několikrát jsme narazili na to, že sami provozovatelé se snažili ovlivňovat výsledky (hodnocení) ve svůj prospěch,“ potvrdil Jan Čepelka, jednatel firmy, která je provozovatelem turistických informačních webů FTonline. Kontrolní mechanismus, který společnost do nového portálu zařadila, podle něj spočívá v tom, že je možné na vyžádání prověřovat původ recenzentů. Správce portálu emailem recenzenta vyzve, aby například účtenkou nebo kopií rezervace doložil, že se skutečně ubytoval  v daném hotelu.

Hosté v Česku si nejvíc chválí prostředí a vybavení hotelů, naopak nejhorší hodnocení tradičně dostává personál. „Že personál je nedostatečně vstřícný, nebo že personál byl dokonce neurvalý na některé ty klienty,“ dodává Čepelka. Recenzní portál zatím zahrnuje asi tisíc hotelů a penzionů a na pět set kempů, tedy zhruba třetinu ubytovacích zařízení v Česku.

Přes stránky Czech Advisor hotely nelze rezervovat

Podle Stárka podporuje recenzní portál provozovatele hotelů, penzionů či kempů, aby své služby prodávali prostřednictvím svých vlastních webových stránek a snižovali tak svoji závislost na prodejních portálech. Odkaz na stránky provozoven je v Czech Advisoru umístěn přímo u recenzí jednotlivých zařízení, doplnil Čepelka. Tyto stránky však nemají fungovat jako rezervační portál, nejsou zde například žádné fotografie hodnocených ubytovacích zařízení.

V hodnocení jsou uvedeny známky u základních kritérií, jako je prostředí, ve kterém se zařízení nachází, úroveň stravování a ostatních služeb a přístup personálu. Druhá část recenze je slovní hodnocení. Provozovatelé zařízení navíc mohou na daná hodnocení reagovat a v případě negativních zkušeností hostů vysvětlit důvody těchto nedostatků. Do projektu jsou nyní zapojeny portály Hotely.cz, Do kempu.cz, Do penzionu.cz a Hotelstars. Z nich byla podle Čepelky převzata první část recenzí.

Česká databáze se nechala inspirovat zahraničím. Například největší cestovatelská stránka na světě TripAdvisor funguje už 12 let a na svých stránkách má k dispozici kolem 60 milionů recenzí. 

Kde nabízí českou kuchyni?

Současně běží i projekt Ochutnejte Českou republiku – Czech Specials, do kterého se můžou přihlásit restaurace s českou kuchyní, certifikát má už 350 z nich. Za iniciativou rovněž stojí Asociace hotelů a restaurací ČR  ve spolupráci s agenturou CzechTourism a Asociací kuchařů a cukrářů ČR.

Každá z certifikovaných restaurací musí splňovat certifikační kritéria, která návštěvníkům zaručí kvalitu nabízených pokrmů a služeb. Na druhou stranu je restauracím umožněna volnost ve vytváření pokrmů dle vlastní inspirace a jejich přiřazování k jedné ze tří specializací. „Naším společným cílem je zatraktivnit potencionální turistické destinace (regiony) a představit je prostřednictvím kulinářských specialit jak zahraničním, tak i domácím turistům,“ říká generální ředitel České centrály cestovního ruchu - CzechTourism Rostislav Vondruška.

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Relax

V sobotu se veřejnosti otevře obnovená chata Bohumila Hrabala v Kersku

Od soboty se návštěvníkům po rekonstrukci otevírá chata spisovatele Bohumila Hrabala v Kersku. Rekonstrukce chatu navrátila do stavu z osmdesátých let, kdy Hrabal v chatě pobýval. Součástí návštěvnické expozice je původní vybavení ze sbírek Polabského muzea, včetně psacího stroje nebo malované skříně. K autentičnosti prostředí napomohli i dárci, kteří věnovali Středočeskému kraji dobové předměty. Celková cena rekonstrukce vyšla na šest milionů korun.
17. 5. 2024

Ze životně důležité mexické oázy mizí voda

Vojtěška je významným produktem zemědělství v severním státě Coahuila. Tato rostlina, bohatá na vlákninu a proteiny, je zde pěstována po staletí, především pro výkrm zvěře. Pěstování vojtěšky má ale negativní dopad na prastarou oázu Cuatro Ciénegas, nejvýznamnější mokřad v poušti Chihuahua. Tato oáza představuje geologickou anomálii, která podle vědců může přispět k lepšímu pochopení klimatických změn, původu Země a možnosti existence života na Marsu.
25. 3. 2024

Nejmenší únikovou místností je rakev. Majitele inspirovala povídka Edgara Allana Poea

Strach z pohřbení zaživa inspiroval například spisovatele Edgara Allana Poea k napsání povídky Předčasný pohřeb – a tato myšlenka zase majitele hororové únikové hry v Barceloně. Lidé si v ní mohou podobným zážitkem projít, cílem ovšem je se z rakve dostat. K tomu jim má pomoci vyřešení úkolů a spolupráce.
25. 1. 2024

Jóga, umění a tisíc let stará architektura. Nedaleko Londýna cvičili ve svatoalbanské katedrále

Katedrála svatého Albana se těší nejen velkému zájmu poutníků z celého světa, ale také neobvyklé akci –⁠⁠⁠⁠⁠ pod tisíc let starou věží v normanském slohu se v této době scházejí i místní, aby si zacvičili jógu. Už tak duchovní atmosféru podkresluje umělecká instalace Holubice míru sochaře Petera Walkera, sestávající z tisíců papírových holubic svěšených ze stropu.
23. 1. 2024

Setkání Spider-Manů a jezdec v plamenech. Výběr z nejpodivuhodnějších fotografií roku

Fotografové ze světových agentur zachycují nejen tragické porážky a triumfální vítězství, ale také drobné momenty, které by jinak mohly v záplavě palcových titulků uniknout pozornosti. I letos byl svět plný oslav a náhodilých událostí zachycených čočkou fotoaparátu. Připravili jsme pro vás výběr těchto zvláštních snímků.
31. 12. 2023

Sucho i záplavy uplynulého roku na snímcích fotografů napříč světem

Extrémní počasí se v roce 2023 často objevovalo v titulcích novin. Vyschla mnohá jezera, rekordní vedra vyvolala požáry, deště změnily ulice v řeky a smrtící bouře vymazaly celá města. Vědci tvrdí, že s oteplováním Země budou tyto extrémní projevy počasí stále častější a závažnější.
29. 12. 2023

Výběr nejzajímavějších fotografií z ptačí perspektivy za uplynulý rok

Moderní technologie otevírají nové perspektivy na okolní svět. Poskytují možnost zachytit širokou škálu událostí, ať už jsou velké či malé, a zaměřit se na širší kontext. Díky nim můžeme lépe sledovat dopady lidské činnosti i jevy, které jsou mimo naši kontrolu. V tomto článku přinášíme výběr nejzajímavějších fotografií za uplynulý rok.
27. 12. 2023

Od Blair Witch po dinosaury v Chicagu. Strašidelné příběhy se od táboráků přesunuly na internet

„Náš pes štěkal a škrábal na dveře každou noc. Dělal to celé dny, tak jsem si sedl k němu, abych zjistil proč. Když začal znovu štěkat, vyfotil jsem s bleskem zadní dveře. Buďte venku velmi opatrní, protože tohle nevypadá normálně,“ tak začíná vlákno příspěvků na síti X.com uživatele Archesuchus, které doposud vidělo přes 40 milionů lidí. I když po přečtení dalších pár příspěvků je jasné, že se jedná o smyšlený příběh opravdu zručného modeláře, prvotní reakce přiměly autora se k fikci přiznat. Podobné příběhy baví a děsí internet prakticky od jeho vzniku. Množství z nich inspirovalo filmy i knihy, některé povídky zakořenily ve společnosti jako možná pravda.
12. 10. 2023
Načítání...