Zákrok nových pražských radních. Dopravní podnik má obměněnou radu

Pražští radní v pozici valné hromady odvolali většinu členů dozorčí rady Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP) včetně dosavadního předsedy Vojtěcha Kocourka. Následně zvolili nové členy. Uvedl to primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a jeho náměstek zodpovědný za dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).

Z dosavadních členů zůstanou v dozorčí radě primátorův náměstek Petr Hlubuček (STAN) a bývalý pražský zastupitel Marek Doležal (TOP 09), které valná hromada nejdřív odvolala a poté znovu zvolila. Bývalá náměstkyně primátorky Adriany Krnáčové Petra Kolínská (Zelení) odvolána nebyla, a členkou rady tak zůstala.

Předsedu si zvolí členové dozorčí rady na svém zasedání. Podle dřívějších informací by se jím měl stát primátorův náměstek a nový člen dozorčí rady Adam Scheinherr (Praha sobě). Ten nyní potvrdil, že se na jeho jmenování koalice dohodla. Kromě Hlubučka s Scheinherrem v dozorčí radě bude z vedení města ještě primátorův náměstek Pavel Vyhnánek (Praha sobě). 

  • Dosavadní složení rady:
    předseda: Vojtěch Kocourek
    místopředsedové: Karel Grabein Procházka, Petra Kolínská
    členové: Marek Doležal, Petr Hlubuček, Petr Novotný, Martin Slabý, Petr Šimůnek, Jaroslav Štěpánek
  • Nové složení rady:
    Petr Hlubuček, Marek Doležal, Petra Kolínská, Adam Scheinherr, Pavel Vyhnánek, Michal Zdeněk, Ivo Vašíček, Tomáš Mikeska, Jan Marek, Michal Štěpán
  • Dalších pět členů rady tvoří zástupci zaměstnanců a volí je zaměstnanci dopravního podniku.

    Zdroj: DPP, ČTK

V dozorčí radě nově usednou předseda představenstva libereckého dopravního podniku Michal Zdeněk nebo člen představenstva brněnského dopravního podniku Ivo Vašíček. „Ceníme si jejich znalostí a dovedností,“ řekl Scheinherr. Členem je rovněž Tomáš Mikeska pracující pro Správu železniční dopravní cesty. V radě ještě usednou dopravní specialisté Jan Marek a Michal Štěpán.

V případě Kolínské šlo podle Scheinherra o zachování kontinuity práce dozorčí rady. Kolínská je prý odbornicí na územní plánování a má rovněž dobré znalosti o přípravě stavby metra D z Pankráce do Písnice.

Zda bude dozorčí rada dělat změny v představenstvu nebo vedení DPP, nechtěl Scheinherr komentovat. „V představenstvu jsou ale ještě dvě místa neobsazena, takže na ně určitě bude někdo zvolen,“ řekl. Opozici bude ale podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) nabídnuto místo ve výboru pro audit DPP.

Pět členů vybírají zaměstnanci podniku

Dosavadní předseda dozorčí rady Vojtěch Kocourek byl jejím členem od roku 2013. Do čela se dostal letos na konci září, do doby výměny politické reprezentace nahradil Lukáše Kauckého, který se stal náměstkem na ministerstvu zahraničních věcí.

Dozorčí rada dopravního podniku má 15 členů volených na čtyři roky. Deset z nich vybírají pražští radní jako valná hromada, zbylých pět pak tvoří zástupci zaměstnanců a volí je zaměstnanci dopravního podniku.

Dopravní podnik je městskou akciovou společností. V Praze provozuje metro, tramvaje, většinu městských a několik příměstských autobusových linek a také dvě lanové dráhy. Od města loni podnik dostal na provoz 13,5 miliardy korun.

Vedení města chystá i další výměny

Změna dozorčích rad po volbách je obvyklá. „Postupně budou obměněny ve všech městských firmách,“ řekl primátor Zdeněk hřib (Piráti). Už minulý týden radní vyměnili všechny členy dozorčí rady Technické správy komunikací a Výstaviště Praha. Ve výměnách chtějí pokračovat i v příštím týdnu.

Volby členů dozorčích rad kritizuje opoziční ODS. „Koalice před volbami slibovala, že bude obsazovat dozorčí rady odborníky. Realita je ovšem taková, že jsou dozorčí rady plné politiků. To znamená, že jejich předvolební sliby neplatí,“ uvedla místopředsedkyně ODS a předsedkyně pražských zastupitelů Alexandra Udženija.