Pražští radní odvolali členy dozorčích rad včetně Krnáčové. Schválili i první návrh rozpočtu

Tisková konference po jednání pražské rady (zdroj: ČT24)

Noví pražští radní odvolali na svém druhém jednání všechny členy dozorčí rady Technické správy komunikací (TSK) a Výstaviště Praha. Je mezi nimi i bývalá primátorka Adriana Krnáčová (ANO), která působila v radě Výstaviště. Radní zároveň zvolili nové zástupce v orgánech firem a schválili i první návrh rozpočtu. Praha by mohla v příštím roce hospodařit s příjmy více než 59 miliard a výdaji asi 73,5 miliardy korun.

Z dozorčí rady TSK odvolalo vedení města Lucii Svobodovou (ČSSD), Petra Novotného (ANO), Michala Pince (ANO), Ondřeje Mirovského (Zelení), Vladislavu Hujovou (dříve TOP 09), Romana Mejstříka (ANO), Petra Burgra (KDU-ČSL) a Romana Petruse (ČSSD).

Novými členy rady se stali náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě), Jan Jílek, Martin Kala, Pavel Dobeš (STAN), Pavel Richter (TOP 09), Jiří Hoskovec (Piráti) a Jan Lička (Piráti). V radě zůstal zástupce, kterého nominují zaměstnanci TSK.

Dozorčí radu Výstaviště Praha kromě Krnáčové opustí Miroslav Šoukal, Karel Los a Tomáš Šusta. Do funkce se vrátí náměstek primátora pro finance Pavel Vyhnánek (Praha Sobě), který v minulosti kvůli podle něj podezřelým machinacím ve firmě a neochotě bývalého vedení města je řešit z rady odešel. Dalšími členy budou Jiří Dohnal (Piráti), Petr Kubíček (TOP 09) a Petr Zeman (Praha Sobě).

V létě dozorčí rada Výstaviště kvůli podezřelým smlouvám odvolala tehdejšího předsedu představenstva firmy Pavla Klašku, od té doby je představenstvo bez šéfa. Krnáčová se nechala do dozorčí rady zvolit s tím, že se na problémy Výstaviště, které, jak řekla, má v oblibě, zaměří. Nyní uvedla, že s odvoláním počítala a nemá s ním problém: „Po volbách je obvyklé, že se obměňují i lidé v orgánech městských firem.“

Noví pražští radní odvolali členy dozorčích rad TSK a Výstaviště (zdroj: ČT24)

V obou dozorčích radách zůstalo jedno místo vyhrazeno pro opozici. Podle šéfky zastupitelského klubu ODS Alexandry Udženije a ANO Patrika Nachera ale opozice zatím nedostala jasný soupis toho, ve kterých firmách by měla v radách získat místa.

„Smíříme se s čímkoliv, s čím přijdou ve smyslu, že to nebudeme komentovat, protože s tím nic nenaděláme,“ řekl Nacher. Dodal, že koalice slíbila podklady dodat do konce týdne. Poté se bude otázka, zda a případně koho do rad obsadí, řešit na zastupitelském klubu. Podobně to má ODS. Podle Udženije koalice obsazováním porušuje předvolební sliby, protože minimálně Piráti tvrdili, že na posty budou vypisovat výběrová řízení. 

Podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) by vedení města chtělo výměny v dalších firmách stihnout do konce roku. Mluví se mimo jiné o dopravním podniku. Nová koalice chce dodržet zásadu, aby v orgánech seděli jenom lidé odborně zdatní v dané oblasti. „Je proto nutné hledat lidi, kteří jsou skutečně odborníci, a to zabere nějaký čas,“ vysvětlil. Dozorčí rady volí členy představenstva, po personální výměně se tak dají očekávat i změny v exekutivních pozicích. 

14,3 miliardy na investice

Radní schválili i první návrh rozpočtu. Praha by podle něj mohla v příštím roce hospodařit s příjmy více než 59 miliard a výdaji asi 73,5 miliardy korun. Rozdíl dorovná mimo jiné převody peněz z letošního roku či financemi od státu. Na investice by mělo jít asi 14,3 miliardy. Městské části pak dostanou na svůj chod dohromady 5,76 miliardy.

Celkový rámec rozpočtu dosáhne po započtení přesunu rezerv z letošního roku 77,6 miliardy korun. Převádět bude město 4,1 miliardy, například na bezpečnost to bude 150 milionů korun. Návrh ale ještě není definitivní. V prosinci rozpočet projedná magistrátní finanční výbor a 13. prosince zastupitelé hlavního města.

Z celkových výdajů mají podle dokumentu dosáhnout běžné výdaje 58,98 miliardy, což je o asi pět miliard více než v rozpočtu schváleném na letošek. Nejvyšší částka je plánována na dopravu, a to zhruba 21 miliard, a na školství ve výši asi 15 miliard korun. Po necelých třech miliardách pak půjde na zdravotnictví a sociální oblast a bezpečnost. Konkrétní rozdělení peněz do jednotlivých oblastí a projektů projedná město na začátku příštího roku.  

V loňském roce skončilo hospodaření města přebytkem 7,45 miliardy korun. Příjmy dosáhly 77,76 miliardy a výdaje 70,31 miliardy Kč. Investice činily 12,4 miliardy korun. Hospodaření ovlivnily vyšší daňové příjmy.

UVR: Pražští radní odvolali členy dozorčích rad včetně Krnáčové (zdroj: ČT24)