„Žádní funkcionáři, ale experti,“ představila budoucí pražská koalice své radní

Události v regionech: Budoucí pražská koalice představila své radní (zdroj: ČT24)

Nově vznikající pražská koalice Pirátů, Prahy sobě a Spojených sil pro Prahu s adeptem na post primátora Zdeňkem Hřibem (Piráti) ve středu představila své nominanty do křesel náměstků a radních. Zveřejnila také na dvaadvaceti stranách „kostru“ programu budoucí koaliční smlouvy pro čtyřleté období.

Místo stranických triček odbornost - to je zásada, kterou ve středu prezentovali kandidáti do nově vznikající rady hlavního města. „Chceme, aby se Praha rozvíjela, chceme stavět, zároveň u toho sázet stromy a vyřešit dlouhodobé infrastrukturní problémy s dopravním stavbami. Myslím, že máme ty nejlepší předpoklady pro to, abychom je vyřešili, máme tým odborníků, do rady byli nominováni lidé, kteří jsou jednoznační profesionálové ve svých gescích,“ uvedl kandidát na primátora Prahy Zdeněk Hřib (Piráti).

„Naším cílem opravdu je věcně řešit problémy hlavního města Prahy, a ne si pouze rozdělit politicky posty v městské radě. Do městské rady jsme primárně nominovali politiky, kteří daným tématům rozumí. Kteří nejen mají stranickou funkci, a tak si zaslouží být v městské radě,“ uvedl na středeční tiskové konferenci koalice lídr pražské TOP 09 Jiří Pospíšil (Spojené síly pro Prahu). Ten přitom do křesla radního ani náměstka neusedne. „Vyslyšel jsem výzvu pana primátora, abych se v rámci svých aktivit a zkušeností věnoval evropským tématům,“ řekl Pospíšil, který je europoslancem.

Podle lídra pražské kandidátky za Prahu sobě Jana Čižinského chce koalice ještě ve středu projednat vznikající programové prohlášení i s opozicí. „To v pražské politice nemá obdobu,“ upozornil Čižinský.

Kandidát na náměstka pro oblast dopravy Adam Scheinherr (Praha sobě) vyslovil odhodlání koalice řešit potíže v infrastruktuře metropole. „Uvědomujeme si desítky let zanedbanou infrastrukturu, a to nejsou jen mosty, ale i ulice, silnice, chodníky, a to manko v dopravní infrastruktuře je kolem dvaceti až třiceti miliard korun. Chceme se postarat o to, aby bylo spolehnutí na naše mosty, aby nepadaly, a za ty čtyři roky jsme měli alespoň jeden nový most, a to Dvorecký, a další jeden most, Rohanský z Holešovic do Karlína, byl připravený,“ uvedl.

Prioritou je podle něj i stavba Městského i Pražského okruhu a zahájení stavby metra linky D či budování nových tramvajových tratí. „Hlavní prioritou pro oblast financí a rozpočtu bude zajištění dostatečných finančních prostředků pro investice zejména do infrastruktury,“ potvrdil kandidát na náměstka za oblast financí Pavel Vyhnánek (Praha sobě).

„Mezi další priority bych zařadil poskytnutí dostatečných finančních prostředků pro fungování městských částí a samozřejmě tlak a přísné hlídání běžných výdajů, aby byly správně alokovány a efektivně využívány,“ dodal.

Plánuje se také dokončení Metropolitního plánu, výsadba nových stromů, rozšiřování parků či budování nových vodních ploch. Praha by měla podle programového prohlášení fungovat transparentněji a více zapojovat obyvatele do rozhodování.

Praha jako nejtransparentnější město v Česku

Adam Zábranský (Piráti), kandidát do rady za oblast transparence a bydlení, chce, aby Praha byla pro ostatní města vzorem. „Chci, aby se Praha stala nejtransparentnějším městem v Česku a byla vzorem nejen pro ostatní města, ale i pro stát jako celek. Znamená to primárně rozvoj otevřených dat,“ řekl Zábranský.

Podle něj se město v dalších čtyřech letech bude věnovat i tomu, aby „už žádné pražské děti nebydlely v ubytovnách“.

A například kulturní akce by se z centra města měly podle Hany Třeštíkové (Praha sobě), kandidátky do rady za oblast kultury, památkové ochrany a turismu, více rozprostřít i do dalších městských částí, a tak ulevit centru, přeplněnému turisty.

Kandidát do rady za oblast školství, vědy a výzkumu Vít Šimral (Piráti) se hodlá zaměřit na městské smlouvy. „Chtěli bychom provést důkladnou revizi městských smluv a také se zaměřit na účelnost vynakládaných peněz do městského majetku a zároveň výnosů, protože v tuto chvíli výsledky zdaňované činnosti jsou v řádech desítek tisíc korun, přičemž Praha má odhadovaný majetek zhruba za tři sta miliard korun a považujeme za neúnosné, aby tyto výnosy byly takto nízké,“ řekl.

Úřady mají obíhat data, ne lidé

Kandidát na primátora Zdeněk Hřib (Piráti) bude mít v gesci informační technologie. „Chceme občanům přinést také nové digitální služby, které jim umožní zajistit si své věci z pohodlí domova, anebo když už na úřad musí, aby tam šli jen jednou a poté aby úřady obíhala data, a ne lidé,“ řekl.

„Žádní funkcionáři, ale experti,“ představila budoucí pražská koalice své radní (zdroj: ČT24)

Nyní koalice představí programové prohlášení nejenom opozici, ale i městským částem s možností připomínky zapracovat.

Podle Pospíšila (Spojené síly pro Prahu) budoucí koalice v pondělí v 9.30 dokumenty podepíše. „Odtud půjdeme jako jeden tým na ustavující zastupitelstvo a od ustavujícího zastupitelstva okamžitě začneme pracovat a řešit problémy s Prahou spojené,“ dodal.

Program je nekonkrétní, kritizuje koalici ANO a ODS

Pražské ODS a ANO označily program nové pražské koalice za nekonkrétní, lídrům Prahy sobě Janu Čižinskému a Spojených sil Jiřímu Pospíšilovi pak vytkly, že neusednou v městské radě. Obě uskupení skončí v opozici, v pětašedesátičlenném zastupitelstvu mají pouze 26 hlasů.

Občanské demokracii primárně vadí právě absence Čižinského a Pospíšila. „Vnímáme to jako problematickou věc. Když je někdo lídrem kandidátky a má za sebou nějaké hlasy, má povinnost být v čele města,“ řekl exprimátor Bohuslav Svoboda. Oba prý budou rozhodovat, ale neponesou za rozhodnutí rady zodpovědnost. „Pokud se tato věc nezmění, naše podpora a hlasování pro radu nemůže existovat,“ řekl.

Předsedkyně zastupitelů ODS Alexandra Udženija a předseda pražské ODS Tomáš Portlík pak kritizovli i samo prohlášení a označili ho za nekonkrétní. „Ty základní věci tam jsou, nám tam ale chybí konkrétnost. Prioritou pro nás je doprava a rozvoj výstavby. To máme společné, ale je třeba si říct, jak je naplníme, a to tam chybí,“ řekl Portlík.

Lídr ANO Petr Stuchlík řekl, že prohlášení je „šito horkou jehlou“. Kritizoval například část zabývající se bydlením. „Slyšeli jsme: připravíme nějaký projekt, nějak to odpilotujeme, a pak uvidíme. To mi nepřipadá jako program pro Prahu,“ řekl. Stejně tak je prý málo rozpracována oblast financí, kdy se město bude muset vyrovnat mimo jiné s růstem mezd v městských firmách. „V prohlášení jsou navíc věci, které běží nebo jsou hotovy,“ doplnil zastupitel Radomír Nepil (ANO). Zmínil rozšíření mobilního signálu v metru.

Petr Stuchlík poznamenal, že „na to, jakou kvalitu program má, jak je vágní a obsahuje řadu faktických chyb“ vznikal příliš dlouho.

Stejně jako občanským demokratům i zástupcům ANO vadí, že Čižinský s Pospíšilem nebudou v radě města. Někteří z kandidátů na radní pak podle Stuchlíka nemají na výkon funkce zkušenosti. Konkrétní jména neřekl.

Obě strany kritizovaly návrh koalice na rozložení sil v magistrátních výborech. Posty v devítičlenných výborech by měly být rozděleny v poměru šest koalice ku třem opozice. „Jako opozice bychom měli mít čtyři, dva za ODS a dva za ANO,“ řekla Udženija. Koalice ODS nabídla křeslo předsedy kontrolního výboru. Portlík řekl, že jej ODS přijme. Kdo se předsedou stane, se teprve ODS rozhodne. 

Volby v Praze vyhrála ODS, má 14 mandátů. Na druhém místě skončili Piráti, kteří mají 13 zastupitelů, stejný počet jako třetí Praha Sobě a čtvrté Spojené síly pro Prahu. ANO má 12 zastupitelů.