Začíná oprava silnice Budějovice–Krumlov, příprava trvala „jen“ rok a půl

Zlatá Koruna (Českokrumlovsko) – Až teď, těsně před zimou, začala oprava státní silnice I/39 u Rájova v úseku mezi Českými Budějovicemi a Českým Krumlovem. Na rekonstrukci čekali řidiči téměř rok a půl, poničila ji blesková povodeň loni v červenci, potom byl u Rájova omezen provoz. Opravu neurychlily stížnosti řidičů ani nespokojenost starostů. Podle silničářů za zpoždění může výběr stavební firmy a dílčí úpravy projektu. Protože práce začínají až před zimou, brzy zase ustanou. Bez omezení bude budějovicko-krumlovská silnice průjezdná až v dubnu.

I když loni nezasáhla Česko žádná velká povodeň, přívalové deště na sebe v létě nenechaly čekat. U Rájova voda valící se za svahu podemlela důležitou státní silnici u Rájova. Zatímco kusy podemleté silnice ležely déle než rok v lese obklopené ztvrdlými nánosy bahna a písku, řidiči museli zpomalit a projet úzkým úsekem. „Najíždí se tam do značek, cesta je velice nepříjemná,“ podotkla již koncem loňského roku obyvatelka nedaleké Zlaté Koruny Svatava Kopečková.

Na opravu ale ona i další řidiči čekali téměř celý další rok. Podle dávných slibů Ředitelství silnic a dálnic už měla být dávno hotová, sliby ale neobstály tváří v tvář výběrovému řízení. To se výrazně protáhlo a rekonstrukci silnice I/39 citlivě zdrželo. Sami silničáři jsou přesto přesvědčeni, že čekání stálo za to, nakonec dostali levnější nabídku, než očekávali. „Oprava měla stát kolem 55 milionů a v současné době je to 25,“ poukázal krajský ředitel ŘSD Miroslav Ouředník.

O tom, že by zpoždění opravy stálo za to, však pochybují místní. „Je to opravdu dlouhá doba a působí to těžkosti s dopravou,“ řekl Milan Štindl, starosta Zlaté Koruny, pod kterou Rájov patří.

Státní silničáři byli při opravách po loňských bleskových povodních nejpomalejší. Voda poškodila i další silnice, které patří kraji, ten je však už dávno opravil. „Tyto komunikace jsou předány řidičům tak, jak mají být,“ poznamenal krajský radní Antonín Krák (ČSSD).

Na zprůjezdnění silnice I/39 u Rájova si ještě řidiči počkají. Až naplno propukne zima, stavební práce ustanou, pokračovat budou na jaře. Termín jejich dokončení je až v dubnu.

Aleš Hazuka o opravě silnice u Rájova (zdroj: ČT24)