Voda v Dejvicích a Bubenči není pitná, celá Praha 6 má být opatrná

Praha - Kohoutková voda v pražských Dejvicích není pitná. Lidé by ji neměli používat ani na vaření či k ústní hygieně. Obyvatele o tom dnes informovaly Pražské vodovody a kanalizace (PVK) a oblast začaly zásobovat vodou z cisteren. Společnost tak reagovala na zvýšený výskyt průjmových onemocnění. Jen v Ústřední vojenské nemocnici vyhledaly pomoc desítky lidí. Příčinou jsou zřejmě koliformní bakterie. V Dejvicích byly okamžitě zahájeny kontroly kvality pitné vody, výsledky budou známy v pondělí.

„Vyzýváme lidi, aby vodu z kohoutku nepoužívali jako pitnou, není vhodná ani k ústní hygieně. V tuto chvíli má parametry pouze užitkové vody. Příčiny, které to způsobily, zatím neznáme. Odebrali jsme kontrolní vzorky a čekáme na výsledky testů. Do oblasti Dejvic míří cisterny s náhradními zdroji pitné vody. Termín, kdy by se situace měla vrátit do normálu, zatím bohužel neznáme,“ informuje mluvčí PVK Tomáš Mrázek.

  • Rozmístění cisteren s pitnou vodou najdete zde, lze se taktéž obrátit na infolinku PVK 840 111 112.

„Od včerejšího večera máme v Ústřední vojenské nemocnici na pohotovosti zaznamenán výrazně zvýšený příjem pacientů, kteří mají stejné problémy – nevolnost, následuje zvracení, průjem, zvýšená teplota. Naštěstí nebylo nutné žádného pacienta hospitalizovat,“ říká Jitka Zinke, mluvčí Ústřední vojenské nemocnice ve Střešovicích. Někteří lidé však museli být zavodněni infuzí, neboť nemohli přijímat tekutiny. „Podle zpráv od našich krizových pracovník se nejedná o nic život ohrožujícího,“ uklidňuje obyvatele Dejvic a Bubenče starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09).

  • Opatrní by měli být obyvatelé celé městské části, uvedl dnes zástupce mluvčího Prahy 6 Petr Vybíral. Na radnici se totiž začínají obracet i obyvatelé Vokovic, Veleslavína a Břevnova.

„Přesná příčina zatím není známá, podle předběžných výsledků jsou to koliformní bakterie. Ty se běžně vyskytují v zažívacím traktu člověka, nicméně pokud je jejich množství ve vodě nebo v potravinách zvýšené, mohou vyvolat zažívací obtíže,“ vysvětluje Zdeňka Jágrová, vedoucí odboru epidemiologie Hygienické stanice hlavního města Prahy. „Lidé by si měli vzít běžné protiprůjmové léky, dbát na řádné zavodnění a v případě, že obtíže neustoupí, navštívit lékaře či pohotovost,“ radí Jágrová. „Nákaza není nebezpečná, nicméně je velmi nepříjemná,“ konstatuje.

„Milí sousedé, dle informací od PVK zřejmě došlo ke kontaminaci bakteriemi usazenými ve slepém rameni vodovodního řadu během údržby přípojky Andělka,“ popisuje se pravděpodobná příčina potíží na oficiálních facebookových stránkach Prahy 6. „Ta část rozvodu vody, kde je podezření, že mohlo dojít k problémům, je odpojená. Druhá část, která zásobuje tuto lokalitu, byla přechlorována. Přesto má parametry vody užitkové a doporučuje se užívat vodu balenou,“ dodává Jágrová. Obyvatelé Dejvic naposledy loni v srpnu nemohli pít několik dní vodu z vodovodu, protože podle hygieniků obsahovala bakterii E coli.

Školy a školky budou otevřené

O problému byli informováni také všichni ředitelé škol, školek a zařízení pro seniory a dlouhodobě nemocné. „Určitě zítra ráno bude režim ve školách a školkách upraven tak, aby děti nebyly v ohrožení,“ uvedla zástupkyně starosty Prahy 6 Petra Kolínská (SZ). S uzavřením těchto zařízení se zatím podle ní nepočítá. Otevřena bude i Vysoká škola chemicko-technologická, která v Dejvicích sídlí.

Situace bude prvním bodem programu pondělního jednání vedení městské části. „Budeme samozřejmě chtít vysvětlení od ředitele PVK i od rady hlavního města, protože to není na území Prahy 6 poprvé, a budeme požadovat přijetí takových opatření, aby se to už neopakovalo,“ dodala Kolínská.

Vedení městské části vydalo v součinnosti s policií a PVK doporučení pro majitele a provozovatele restaurací, v němž je vzývají, aby z preventivních důvodů uzavřeli provoz. Některé však jídlo stále vaří. Městská část však restauracím nemůže nařídit provozovnu uzavřít.

Cisterny zásobují obyvatele Dejvic a Bubenče pitnou vodou
Zdroj: ČT24

Opatření se týká 32.000 lidí. Lokalita je ohraničená ulicemi Milady Horákové, U Vorlíků, Na Zátorce, Náměstí pod Kaštany, Wolkerova, Gotthardská, Goetheho, Za Císařským mlýnem, Papírenská, Jednořadá, Šestidomí, Ve Struhách, Čínská, Terronská, Pod Juliskou, Na Kvintusce, Na Šťáhlavce, Bílá, Božkova, Na Kocínce, Na Kotlářce, Kolejní, Na Vlčovce, Evropská, Gymnasijní, Pevnostní, Generála Píky, Svatovítská, Václavkova a Dejvická.