Vila na Petřinách zůstává stát, nepravomocně získala status památky

Funkcionalistická vila na pražských Petřinách je blízko památkové ochraně. Ministerstvo kultury prohlásilo vilu za kutlurní památku, zatím však nepravomocně. Navrhl to opoziční zastupitel Prahy 6, který tak chtěl zabránit plánované demolici budovy.

Praha 6 loni povolila demolici funkcionalistické činžovní vily z roku 1939 v ulici Na Petřinách, kterou postavil architekt Pavel Simonov. Nyní však již není možné zbourat ji, a pokud ministr kultury potvrdí rozhodnutí svých úředníků, nezmění se to.

„Ve věci jsme rozhodnutí vydali, není ovšem pravomocné, protože účastník řízení se proti tomuto rozhodnutí odvolal. Rozklad bude řešit druhá instance a verdikt vynese ministr kultury po přezkumu rozhodnutí rozkladovou komisí,“ uvedla mluvčí ministerstva Simona Cigánková. Mediální zástupce vlastníka budovy Michal Donath sdělil, že se majitel nebude vyjadřovat, dokud ministerstvo neučiní konečné rozhodnutí.

V minulosti však proti postupu úřadů vlastník protestoval, když zahalil vilu do černé plachty. Míní, že ministerstvo pokusem o prohlášení za památku omezuje jeho vlastnická práva.

Prohlásit funkcionalistickou vilu kulturní památkou navrhl ministerstvu kultury opoziční zastupitel Prahy 6 Antonín Nechvátal (SZ) poté, co lidé z jejího sousedství vyzvali radnici, aby vilu zachránili. Majitel však na demolici trval a nabídl radnici, aby vilu odkoupila, chce-li ji zachovat. To se však nestalo. Nechvátal sám původně hlasoval pro zbourání, později hájil změnu postoje tím, že nedostal dostatek podkladů. „Postupně se ukázalo, že vila je ještě hodnotnější, než bylo známo,“ uvedl.

Ředitel městského památkového odboru Jiří Skalický již dříve uvedl, že jde o vilu značné architektonické hodnoty a žádoucí by bylo její zachování. Při rozhodování o jeho demolici však nebylo možné uplatnit námitky podle zákona o památkové péči, protože dům nestojí v památkové zóně a nebyl v době podání žádosti o demolici kulturní památkou.