V Novém Sedle překáží lampy uprostřed chodníku, projektant nechtěl zasáhnout inženýrské sítě

Události: V Novém Sedle řeší lampy uprostřed chodníku (zdroj: ČT24)

V Novém Sedle na Sokolovsku stojí veřejné osvětlení uprostřed chodníku, místo na jeho kraji, a lampy tak překážejí chodcům. Starosta města považuje výsledek za absurdní a hloupý. Projektant ale tvrdí, že jinak to nešlo.

Problematický chodník je součástí nové výstavby rodinných domů na okraji Nového Sedla. Místní umístění veřejného osvětlení doprostřed chodníku považují na nelogické – a také nepraktické. Překáží například rodičům s kočárky, kteří se překvapivé překážce vyhýbají s obtížemi.

„Lampy projektant umístil doprostřed chodníku, což je v rozporu se zdravým rozumem,“ souhlasí starosta Nového Sedla Robert Zelenka (nestr.). „Mně se to nelíbí, musíme to změnit,“ dodává.

Projektant: Vadily inženýrské sítě

Projektant Leopold Vlk se ale brání. Podle svých slov chybu neudělal. Lampy stojí tak, aby nezasahovaly do inženýrských sítí. „Pokud tam bylo ochranné pásmo, tak se mu musíme vyhnout, protože to schvalují všichni správci sítí,“ vysvětlil.

Radnice přesto doufá, že vymyslí způsob, jak lampy přemístit na kraj chodníku. Zatím místním slouží i jako terč vtipů. Podobný posměch si nedávno vysloužila například lavička na autobusové zastávce v Plzni, vyprojektována byla do kopce, takže na jednom z konců seděli lidé téměř na zemi. Město už ji opravilo.