V Brně-Lesné začala stavba nového kostela. Pro věřící je doslova vymodlený

Do dvou let vyroste v Brně-Lesné kostel (zdroj: ČT24)

Uprostřed brněnského sídliště Lesná začal vyrůstat nový kostel. O vlastní kostel tamní věřící usilují už od konce 60. let minulého století. Stavbě předcházely roky příprav a sbírek mezi farníky. Náklady včetně vnitřního vybavení přesáhnou 100 milionů korun.

Palouk, na kterém roste kostel, není velký a je schovaný mezi paneláky. Jako klasický kostel, v němž jsou lidé zvyklí na desítky soch a obrazů s biblickými výjevy, také vypadat nebude. Kostel s kruhovým půdorysem a samostatně stojící věží navrhl architekt Marek Štěpán, který pracoval i na jiných sakrálních stavbách.

Jednoduchá stavba bez biblických výjevů

Architekt v projektu usiloval o jednoduchou a čitelnou stavbu s uměřeným interiérem. „Máme tolik dostupných informací, vizuálních a jiných vjemů, které na nás útočí ze všech stran, že prostor kostela by měl být prostorem ztišení, prostorem bez tohoto vizuálního smogu,“ řekl architekt Marek Štěpán. Jako stavební materiál zvolil vzhledem k sídlištnímu okolí pohledový beton v kombinaci s barevným prosklením.

Na kostel se věřící složili ve sbírce

Dělníci zatím hloubí jámu na podzemní garáže. Jediný kámen, který má jistotu, že v kostele bude, je ten základní. Už dřív ho požehnal papež.

Farnost letos získala veškerá stanoviska, vyjádření a povolení. O prázdninách vybrala stavební firmu, v srpnu se podařilo předat staveniště a podepsat smlouvu. „Není žádným tajemstvím, že celé dílo vzniká výhradně z prostředků věnovaných naší farnosti dárci a podporovateli z celé republiky i ze zahraničí,“ uvádí farnost na svém webu. Peníze sbírala řadu let – doslova po desetnících, které od lidí přijímala při stahování haléřových mincí z oběhu.

Položení základního kamene kostela
Zdroj: ČT24

Nový kostel zasvětí církev řeholnici Restitutě

Na Lesné se o kostele mluvilo od konce 60. let. V roce 2004 jako první krok na cestě k plnohodnotnému chrámu otevřeli Duchovní centrum p. Martina Středy a blahoslavené Marie Restituty. Nový kostel v těsném sousedství centra zasvětí církev právě řeholnici Restitutě, brněnské rodačce, kterou popravili nacisté.

Po roce 1989 vzniklo v brněnské diecézi třináct nových kostelů a čtyři desítky kaplí, navíc ještě klášter klarisek v Soběšicích a tři duchovní centra. Do lavic nového kostela na Lesné, který pojme čtyři stovky lidí, budou moci věřící usednout zhruba za dva roky.