V Beskydech stále leží přes metr a půl sněhu. Vodohospodáři jsou na tání připraveni

Vodohospodáři neočekávají problémy spojené s táním sněhu na horách. Je podle nich postupné a přehrady jsou na vodu připravené. Nejvíc sněhu leží v současné době v Beskydech, kde ho ještě minulý týden připadl téměř metr. Na Lysé hoře je sněhu stále přes metr a půl, což je druhá nejvyšší sněhová pokrývka za posledních 60 let.

V Beskydech nastala výrazná obleva, teploty se pohybují kolem deseti stupňů Celsia. Voda z tajícího sněhu zvyšuje hladiny vodních toků. Po vydatných srážkách jsou naplněné i vodní nádrže. „Přehrady v povodí Odry máme naplněny ze sta procent zásobních prostorů. Ty retenční, které jsou určeny pro zachycení povodní, máme vyprázdněné,“ řekla mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

Větší množství vody z tajícího sněhu přitéká i do přehrady Šance. V reakci na to vodohospodáři přehradu začali upouštět. Do řeky Ostravice tak aktuálně odtéká deset kubíků vody za sekundu, což je patnáctkrát více než obvykle.

„Manipulací na vodních dílech reagujeme na jednotlivé přítoky. To znamená, že z některých nádrží zvyšujeme odtok. Celou situaci důkladně monitorujeme a postupujeme podle schválených manipulačních řádů jednotlivých vodních děl. Troufáme si říci, že ta situace by neměla být dramatická a jsme schopni toto množství vody ve sněhu zvládnout,“ poznamenala Vlčková.

Zemědělci nemohou pracovat na polích

Půda je aktuálně v oblasti Beskyd extrémně nasycená. Problémy to přináší hlavně zemědělcům, kteří nemohou pracovat na svých polích. Oves, kukuřici nebo brambory ještě stále nemají nasazené. Minulý rok touto dobou už měli, trápil je ale opačný extrém, sucho. „V loňském dubnu vrcholilo sucho ve všech svých podobách a deficit srážek byl obrovský,“ řekl klimatolog Pavel Lipina.

Za loňský duben například ve Frýdku-Místku spadlo zhruba deset milimetrů srážek. Letos je to za uplynulých jednadvacet dnů už pětašedesát. „Situace je v současné době dobrá, po velmi vydatném srážkovém roce až do dnešních dnů, jak se bude situace vyvíjet dál, uvidíme. Co se týče deficitu srážek, ten je na dobré úrovni,“ poznamenal klimatolog.

Mapa rozložení vodní hodnoty sněhu v ČR (k 19. dubnu 2021)
Zdroj: ČHMÚ

Mimořádná opatření správci povodí nechystají

V nejvyšších polohách Krkonoš, Orlických a Jizerských hor leží také sníh, Povodí Labe ale žádná mimořádná opatření neplánuje. „Vzhledem k tomu, že předpověď vývoje počasí nepředpokládá prudké oteplení ani výrazné srážky, není třeba přistupovat k mimořádným opatřením,“ řekla mluvčí Povodí Labe Hana Bendová.

Stejně vidí situaci i mluvčí Povodí Moravy. „Na námi spravovaném území v Beskydech jsou už zásoby vody ve sněhu velmi nízké. Nádrže jsou připravené tající sníh zachytit a není potřeba připravovat žádná mimořádná opatření,“ řekl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Průtoky ve vodních tocích v Olomouckém kraji, které odvodňují Jeseníky, podle Chmelaře dosahují hodnot okolo šedesáti procent normálu. „Tedy v nich teče asi polovina toho, co by v nich v tomto období mělo téct. Odtávání je zatím pozvolné, přes den taje sníh, v noci jdou teploty dolů a tání se zpomaluje. Dá se očekávat, že s táním bude docházet k růstu průtoků v horních částech toků,“ poznamenal.

Vyšší průtoky jsou aktuálně v řece Bečvě. „Zde už několik let upozorňujeme, že ochrana měst podél Bečvy před povodněmi bude spolehlivě účinná proti povodním až po realizaci VD Skalička,“ dodal Chmelař.

Ve správním území Povodí Ohře jsou aktuálně pouze zbytky sněhu, který podle mluvčího Jana Svejovského v žádném případě nezpůsobí jakékoli potíže s vysokými průtoky. „Veškerá opatření jsme již realizovali, ale předvypouštění nádrží mezi ně nepatřilo. Nádrže, které jsou provozované v zimním a letním režimu, jsou nyní již připravené téměř na letních hladinách,“ sdělil Svejkovský.

Na území Povodí Vltavy se podle mluvčího Hugo Roldána letošní situace nevymyká dlouhodobému průměru, byť je letos vody ve sněhu více než v předchozích letech.

„V současné chvíli je tedy hladina přehrad Vltavské kaskády na obvyklé zimní, tedy snížené, úrovni právě s ohledem na zachycení vody z tání sněhu, a předpokládáme, že na přelomu dubna a května dojde ke zvýšení hladin na obvyklou letní úroveň, která umožní zahájit plavební sezonu. V letošním roce je tedy manipulace s hladinou vodních děl ve správě státního podniku Povodí Vltavy běžná,“ řekl Roldán.