Úřady centru Klinika neprodlouží smlouvu k budově na pražském Žižkově

Výpůjčku budovy, ve které funguje Autonomní sociální centrum Klinika, nebude možné prodloužit. Uvedl to Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), od kterého má Klinika budovu na pražském Žižkově vypůjčenou. Podle stavebního úřadu Prahy 3 je stavba zkolaudovaná jako plicní zdravotnické zařízení a jiné využití je tudíž nelegální.

Majetkový úřad nemovitost „urychleně“ nabídne jiné státní instituci, a pokud žádná neprojeví zájem, vyhlásí výběrové řízení na prodej objektu. O budovu měla původně zájem Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), její mluvčí Radka Sandorová ale ve čtvrtek řekla, že inspekce od záměru upustila.

Podle majetkového úřadu by prodloužení výpůjčky mohly následovat sankce. Prodloužení by totiž bylo v rozporu s právním řádem, jak upozornil stavební úřad. „Tato skutečnost nebyla ÚZSVM v době uzavření smlouvy o výpůjčce v roce 2015 známa,“ podotkl úřad. 

„To zařízení bylo povoleno jako zdravotnické zařízení. Je potřeba ten objekt využívat k tomu účelu, jakému byl povolen, což evidentně není,“ tvrdí vedoucí odboru výstavby na Praze 3 Václav Tětek.

Majetkový úřad se snažil projednat se stavebním úřadem možnost, že by Klinika zůstala v objektu na omezenou dobu. Neuspěl. Jakékoli další užívání objektu v Jeseniově ulici by prý mohlo snížit hodnotu pro budoucí zájemce a tím i porušit zákon o majetku státu ze strany ÚZSVM.

Nájemní smlouva končí centru 2. března (zdroj: ČT24)

Nájemní smlouva skončí centru 2. března, jeho členy rozhodnutí úřadů zaskočilo. „Protože jsme vstupovali do jednání UZSM a mysleli jsme si, že to dopadne dobře, že dojde k prodloužení smlouvy,“ uvedla Martina Malinová z kolektivu Klinika.

Část žižkovské opozice za Stranu zelených chce kvůli situaci ohledně Kliniky svolat mimořádné zasedání zastupitelstva Prahy 3, které by se mělo konat do 15 dnů. Centra se v pátek zastal ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). „Všichni jsme před dvěma týdny odsoudili násilný a žhářský útok na centrum Klinika. Tím spíš, že centrum čelilo násilnému útoku, není na místě ukončovat jeho činnost administrativně.“ 

Bezplatná výpůjčka skončí Klinice v březnu

Státem vlastněný opuštěný objekt, který obývali bezdomovci, squatteři obsadili v prosinci 2014, uklidili jej a několik dní v něm provozovali sociální centrum. Poté je vyvedla policie. Na podporu iniciativy se opakovaně sešly stovky lidí. Správcovský úřad s povolením vlády pak budovu nabídl aktivistům k bezplatné výpůjčce. Ta skončí letos 2. března.

obrázek
Zdroj: ČT24

Centrum funguje bez dotací samosprávy či velkých sponzorů, veškeré práce na domě dělají jeho příznivci svépomocí. Každý den pořádají bezplatné přednášky, jazykové kurzy, divadelní a hudební představení, rukodělné dílny a funguje tu knihovna. Otevřít chtěli také sociální prádelnu a knihařskou dílnu.

Útok policie stále prošetřuje

Klinika se však od počátku potýkala s nedůvěrou některých sousedů i žižkovské radnice. Lidé si například stěžovali na hluk na zahradě. Situace kolem objektu se vyostřila poté, co Klinika loni spustila sbírku oblečení pro uprchlíky.

Před dvěma týdny na objekt zaútočili maskovaní pachatelé kameny a světlicemi. K útoku došlo ve stejný den, kdy se v Praze konaly demonstrace proti migraci, útok šetří policie. 

Na podporu setrvání Kliniky na Žižkově se bude v sobotu v Praze i dalších místech v Česku konat druhý ročník Dne pro Kliniku. Kromě podpory a získání peněz chtějí jeho pořadatelé podpořit i podobné projekty na dalších místech.