Světelnou křižovatku v Olomouci nahradil nový kruhový objezd

Olomouc - Motoristé v Olomouci mohou ode dneška znovu využívat frekventovanou křižovatku ulic Dobrovského, Na Střelnici, Zámečnická a Studentská nedaleko centra města. Původní světelnou křižovatku nahradil nový kruhový objezd za více než 33 milionů korun, otevřen je s měsíčním předstihem. Většinu investice zajistil Olomoucký kraj, město přispělo 3,8 milionu korun. Za dalších zhruba 14 milionů korun zrekonstruovalo kanalizaci ve Studentské ulici.

„Pro Olomoucký kraj to byla velmi důležitá stavba, zejména proto, že se křižovatka nachází v centru dopravního dění statutárního města. Průběh stavby jsme několikrát kontrolovali na místě a jsem velmi rád, že se čas výstavby podařilo zkrátit ze 120 na 90 dnů,“ řekl hejtman Martin Tesařík (ČSSD). Původní harmonogram stavby počítal se zprovozněním křižovatky až počátkem listopadu, výstavba začala na začátku července. 

„Olomoučané zažili krušné léto, neboť na území města se odehrává velká spousta investičních akcí. Byli jsme na samé hranici provozuschopnosti. Lidé si často stěžovali, že ze severní části města se špatně dostává na jih a naopak. Jsem rád, že rondel je už hotový a zároveň vypadá docela dobře,“ uvedl primátor Martin Novotný (ODS). 

Kruhový objezd, který má v průměru 36 metrů, podle odborníků přispěje k plynulejší dopravě a zvýší bezpečnost. Na všech ramenech křižovatky jsou střední dělící ostrůvky pro snazší přecházení chodců. Součástí stavby byly i přeložky sítí a úprava veřejného osvětlení.  

Olomoucký kraj obdrží dotaci z regionálního operačního programu Střední Morava. Přesná výše dotace není zatím známá, minimální výše bude 50 procent nákladů Olomouckého kraje.