Státní zástupkyně obžalovala vedoucího letního tábora kvůli utonutí chlapce v Českém Dubu

Kvůli utonutí šestiletého chlapce na koupališti v Českém Dubu na Liberecku v červenci 2020 padla obžaloba. Před soudem stane vedoucí letního tábora, který podle kriminalistů neprověřil plavecké schopnosti dětí a nezajistil nad nimi dostatečný dozor. Za usmrcení z nedbalosti mu v případě odsouzení hrozí až šest let vězení. O podání obžaloby informoval Českou televizi okresní státní zástupce v Liberci Lukáš Pauldura.

„V kauze utonulého dítěte v Českém Dubu státní zástupkyně dne 24. 10. 2022 podala obžalobu proti jedné fyzické osobě z důvodu jejího podezření ze spáchání přečinu usmrcení z nedbalosti,“ uvedl na dotaz Pauldura. V případě odsouzení hrozí muži jeden rok až šest let vězení.

Chlapec přišel na koupaliště 6. července 2020 se skupinou dalších zhruba 60 dětí z letního tábora. Jeho bezvládné tělo pak vynesly z vody dívky, které podle policie na hocha v bezvědomí zareagovaly dříve než lidé, kteří ho měli hlídat. I přes okamžité poskytnutí laické první pomoci a následnou intenzivní lékařskou resuscitaci chlapec druhý den zemřel v nemocnici. 

Podle policejní vyšetřovatelky je za chlapcovu smrt odpovědný jeden z vedoucích pracovníků tábora, který neprověřil plavecké schopnosti jednotlivých dětí a nezajistil nad nimi dostatečný dozor.

„Z jeho pracovní smlouvy navíc vyplynulo, že ani nebyl oprávněn k tomu, aby s dětmi podnikal aktivity mimo základnu tábořiště,“ sdělila již před časem mluvčí liberecké krajské policie Ivana Baláková.