Souvislost nálezů koster v Praze s vraždami z 90. let prověřují v kriminalistickém ústavu

Události v regionech: Kriminalisté prověřují nalezené ostatky (zdroj: ČT24)

Kriminalisté prověřují v laboratořích nedávné nálezy lidských ostatků ze dvou míst v Praze. Ve Stodůlkách objevili při výkopových pracích dvě kostry. Nevylučují ani jejich možnou souvislost s dvojnásobnou vraždou z 90. let minulého století. Další kosterní pozůstatky našli v Čakovicích.

Dvě kostry objevili dělníci v rozestavěném rodinném domě v pražských Stodůlkách. Jednat by se podle policie mohlo o čínského podnikatele s manželkou, kteří zmizeli v roce 1996.

Ve stejném týdnu přijala policie i oznámení o nálezu lidské kostry v Čakovicích. Oba případy jsou předmětem šetření. „Policisté na místě provedli základní ohledání místa činu a teď čekají na výsledky znaleckých zkoumání,“ řekla mluvčí pražské policie Eva Kropáčová.

Kostry zkoumají v kriminalistickém ústavu. Součástí je i sestavení takzvaného biologického profilu. „Tam patří pohlaví, věk, výška a etnická příslušnost,“ popsal antropolog Kriminalistického ústavu Policie ČR v Praze Josef Duda.

Rozhodující je především to, kde se kosti nacházely. Například ve vlhké a kyselé půdě se rozkládají rychleji. „Typická kost, která byla vystavena slunečnímu záření, je hezky vybělená. Naopak tmavá kost je typická pro uložení ve vlhkém bahnitém prostředí,“ vysvětlil Duda.

Kosterní nálezy zkoumají i genetici, jejich cílem je získat vzorek DNA. Vhodné jsou k tomu především zuby nebo dlouhé kosti. „Vlivem prostředí, kde byly ty kosti pohřbeny, může dojít i ke ztrátě té genetické informace,“ poznamenala genetička Kriminalistického ústavu Policie ČR Dana Kvítková.

Získaný profil DNA pak kriminalisté porovnají s policejní databází, kde mají mimo jiné uložené i profily nezvěstných osob.