Skládka Nasavrky se může rozšířit do katastru Ctětína. Odpůrci v referendu neuspěli

Neúspěšně pro iniciátory, kteří chtěli zabránit rozšíření skládky, skončilo referendum ve Ctětíně na Chrudimsku. Proti tomu, aby se obec snažila zabránit jejímu rozšíření, bylo 52,9 procenta hlasujících, přišlo 57,2 procenta oprávněných voličů. Výsledek je vzhledem k poměrně vysoké účasti platný a také závazný.

Obyvatelé odpovídali na otázku: Souhlasíte, aby obecní zastupitelstvo Ctětína v samostatné působnosti činilo veškeré kroky k tomu, aby zabránilo rozšíření skládky Nasavrky na katastrální území Ctětín (617954) ve všech stupních řízení, a to především prostřednictvím změn v návrhu územního plánu obce Ctětína?

Z 215 oprávněných voličů přišlo k referendu 123 lidí, jeden odezvdaný lístek byl neplatný. Účast tedy přesáhla 57 procent. Pro to, aby se obec snažila zabránit rozšíření skládky, bylo 57 z nich, tedy 46,3 procenta, zatímco proti hlasovalo 65 lidí (52,9 procenta).

Místní referendum je platné, pokud k němu přijde alespoň 35 procent oprávněných voličů. Výsledek je pro úřady závazný, když konkrétní odpověď označí nadpoloviční většina hlasujících, která zároveň představuje alespoň 25 procent oprávněných voličů. U ctětínského referenda byla splněna obě tato kritéria.

Kapacitu skládky, která je dosud jen v katastru sousedních Nasavrk, chce její provozovatel AVE CZ zvýšit z nynějšího milionu na 1,8 milionu metrů krychlových. Životnost úložiště by se při vyšším hutnění ukládaného materiálu mohla prodloužit až o 21 let. Rozšíření ovšem znamená, že skládka bude zasahovat i na katastr Ctětína. Rozšíření skládky a prodloužení její životnosti vyvolávalo v minulosti odpor některých obyvatel a občanských sdružení, odpůrci nakonec vyvolali referendum.

Skládka byla založena v 70. letech minulého století. Město Nasavrky ji provozovalo od roku 1993. V roce 2006 s firmou AVE CZ založilo společný podnik, o devět let později firmě svůj podíl prodalo. Nasavrky letos očekávají z poplatků za uložení odpadů kolem dvanácti milionů korun.