Řidiče a cyklisty mezi Brandýsem a Ústím nad Orlicí ohrožuje sesutý svah

Kvůli silným a vytrvalým dešťům se během minulého týdne zřítila část svahu mezi Brandýsem a Ústím nad Orlicí. Rozdrolené kameny zůstávají u silnice, stejně jako velký kus zaklíněné skály, která ohrožuje projíždějící vozidla a cyklisty.

Ostré kusy odlomeného kamene ze strmého svahu leží u silnice nedaleko Brandýsa nad Orlicí. „Blok mezi dvěma stěnami se sesunul tak nešťastně, že to zavalilo komplet silnici, byla neprůjezdná v tu chvíli, museli zasahovat až naši hasiči s těžkou technikou,“ řekl starosta Brandýsa nad Orlicí Vít Zábranský (nestr.).

Část kamenného svahu zůstala uvolněná a zaklíněná. Město teď řeší, kdo ji bezpečně odstraní. „Nevíme, v jakém technickém stavu se skála nachází, a tak se do toho nikomu nechce z důvodu dalšího sesuvu, dalšího pádu na silnici,“ vysvětlil starosta.

Silnice je krajská, svah ale patří městu. V některých místech jsou alespoň betonové zátarasy. „Ta problémová lokalita je daleko širší, vždycky je to otázka finančních prostředků,“ poznamenal ředitel Správy a údržby silnic Pardubického kraje Miroslav Němec.

„Bohužel ta komunikace je velmi vytížená jak osobní, tak nákladní, a hlavně i cyklistickou dopravou,“ řekl starosta.

Řešení se zatím nepodařilo najít, není tak jasné, kdy nebezpečný a nestabilní svah město zajistí.