Rezidenti v Ostravě mají další vyhrazená parkovací místa. Ostatní však mají problém a stěžují si

V Ostravě začala na začátku července platit další zóna rezidentního parkování, nově v centru města na sídlištích Šalamouna a Fifejdy III. Městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz tím chtěl pomoci obyvatelům lokalit, aby měli kde parkovat svá vozidla. Jenže teď zase mají málo míst k parkování návštěvníci centra nebo třeba řemeslníci. Radnice ale slibuje i řešení tohoto problému – ve hře je i kreditový systém pro rezidenty.

Obyvatelé lokalit, kde jsou takzvané modré zóny, musejí mít za oknem svého auta parkovací kartu. Ti, kteří kartu nemají a na místě zaparkují, dostanou pokutu. Zatímco rezidenti jsou spokojeni, lidé, kteří do centra přijíždí na návštěvu nebo za prací, musí parkovací místo složitě hledat v okolí. 

V některých ulicích je rezidentní parkování jenom na jedné straně silnice, na druhé pak mohou parkovat i ostatní auta. To ale znamená, že počet míst pro všechny se výrazně snížil. Radnice městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz ale slibuje řešení, na kterém chce začít pracovat už příští rok. 

„Chtěli bychom umožnit právě řemeslníkům a návštěvníkům, aby také mohli přejít do zóny. Jsou různá řešení, jak se to může zvládnout, jedním z nich je takové, že přímo rezidenti mají určitý kredit nebo body, které mohou takto poskytnout návštěvníkům nebo řemeslníkům,“ řekl místostarosta obvodu David Witosz (Piráti).

Strážníci v terénu i s pokutovými bloky

Všechny oblasti rezidentního parkování v Ostravě prochází pravidelně strážníci a rozdávají pokuty, které mohou být až dvoutisícové. „Od 1. ledna k dnešnímu dni evidujeme 3771 porušení tohoto dopravního značení, kdy řidiči stáli s vozidlem na místě bez platné parkovací karty,“ řekl mluvčí Městské policie v Ostravě Michal Beneš.  

Město Ostrava chce problematické parkování ve městě řešit i do budoucna. Podle redaktorky ČT Kristýny Prokešové plánuje rozšířit stávající parkovišťe Park and Ride a postavit i nové v lokalitě Černý Potok. Vzniknout by měly také parkovací domy u městské nemocnice a naproti Domu kultury.