Ředitel jičínské základky Tryzna odvolán

Jičín - Učitelé jičínské základní školy v Husově ulici dosáhli svého. Radní města odpoledne odvolali jejich ředitele Jindřicha Tryznu. Vyhověli tak požadavku drtivé většiny zaměstnanců a částečně i rodičů a žáků. Ředitel Tryzna už dříve řekl, že pokud ho město odvolá, bude se soudit.

Napjatá atmosféra ve škole vyvrcholila minulý týden, kdy ředitel Tryzna rozdal výpovědi třem učitelům. Do protestů se poprvé zapojili i někteří žáci. Učitelé řediteli už několik měsíců vytýkali špatnou komunikaci, stěžovali si na šikanu a na to, že Jindřich Tryzna školu v podstatě neřídí. „Nemá schopnosti tuto funkci vykonávat,“ prohlásila jedna z učitelek Vlasta Seibertová.

K učitelům se přidali i rodiče některých žáků. „Vůbec mu nejde o děti, jde mu jen o teplé místečko. Tak to na mě působí,“ konstatoval jeden z nespokojených rodičů Zbyněk Rolf.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Na rozhodnutí radních čekali někteří učitelé i rodiče přímo před kanceláří starosty. A dočkali se - radní ředitele Tryznu jednomyslně odvolali. „Důvodem je porušení pracovně-právních předpisů,“ komentoval rozhodnutí místostarosta města Petr Hamáček (Sdružení pro Jičín). Konkrétně jde o propuštění učitelů.

Jindřich Tryzna musí odejít ke konci února. Jeho reakci se získat nepodařilo. Jednání rady se nezúčastnil a telefon nezvedal.