Prodloužená Rudná má stavební povolení. Pokud se nikdo do měsíce neodvolá, můžou práce začít

Krajský úřad v Ostravě na své úřední desce zveřejnil nové stavební řízení, které se týká dokončení jedné z nejdůležitějších dopravních staveb, takzvané prodloužené Rudné. Teď běží třicetidenní lhůta, ve které se proti němu můžou odvolat lidé, kterých se stavba dotýká. Pokud se nikdo neodvolá, nabyde stavební povolení právní moci. Dřívější odpůrce silnice architekt Dušan Richtár vyjednal před několika měsíci s Ředitelstvím silnic a dálnic vyšší protihlukové stěny.

Z celkem sedm kilometrů dlouhé prodloužené Rudné stačí vybudovat už jenom posledních zhruba čtyři sta metrů. I když má stát už dvanáct let vykoupené všechny potřebné pozemky, stavět se stále nezačalo a řidiči musí i nadále na cestě z Ostravy do Opavy projíždět dopravně přetíženou Porubou. 

Stavbu už léta blokuje architekt Dušan Richtár, který argumentuje věcným břemenem na panelovou silnici, která prodloužené Rudné stojí v cestě. „Někdo bez vědomí vlastníka, kterým bylo Ředitelství silnic a dálnic a stát, tam napsal věcné břemeno a to věcné břemeno se dneska vymezuje,“ řekl už loni bývalý ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). 

Protesty proti Dušanu Richtárovi, který blokoval dostavbu prodloužené Rudné (únor 2018)
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Za dostavbu takzvané prodloužené Rudné se už několikrát demonstrovalo, dokonce i před domem Dušana Richtára. Loni však do vyjednávání mezi Richtárem a Ředitelstvím silnic a dálnic vstoupil Moravskoslezský kraj, kterému se jako mediátorovi mezi oběma stranami podařilo patovou situaci odblokovat. 

Ještě není vyhráno, správa silnic je však připravena stavět

Proti stavebnímu řízení se během následujících třiceti dnů mohou odvolat lidé, kteří žijí v okolí plánované komunikace. Pokud žádné odvolání nepadne, stavební povolení bude platit. Ředitelství silnic a dálnic je však už teď připraveno silnici okamžitě začít dodělávat. 

„Jsme připraveni. Firmu máme vysoutěženou a máme podepsanou smlouvu. Nemáme vůbec žádné informace o tom, že by se chystali nenastoupit na stavbu, poté co je tam vyšleme,“ řekl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Zatím je postaveno více než šest kilometrů čtyřproudé silnice neboli obchvatu Poruby. Doposud mohli tuto komunikaci využívat k vyjížďkám jenom bruslaři. Pokud nejdojde k žádným komplikacím, mohla by být prodloužená Rudná dokončena už za několik měsíců a na silnici tak budou moci vyjet i motoristé.