Požár na skládce u Zdechovic likvidovali hasiči celou noc

Požár, který vypukl v neděli odpoledne na skládce u Zdechovic na Pardubicku, likvidovali hasiči celou noc. Na místě se vystřídalo 18 jednotek. V pondělí ráno přijede na skládku bagr, kterým bude hořící hromada rozhrabávána a dohašována, informovala na webu mluvčí hasičů Vendula Horáková.

Skládka začala hořet v neděli po páté hodině odpoledne. Hasiči oheň lokalizovali asi po třech hodinách, povolali i kolegy ze Středočeského kraje. Kolem jedenácté v noci podle mluvčí začaly jednotky z místa odjíždět.

„Na místě zůstávala pouze jednotka ze Zdechovic, ovšem zhruba ve čtvrt na dvě ráno se ohniska požáru opět rozhořela a musely být povolány jednotky z Přelouče, Kladrub a Řečan nad Labem,“ uvedla mluvčí. V pondělí ráno by se pak podle ní měla skládka ještě dohašovat pomocí bagru.

Požár zřejmě způsobila vyhozená kamna

Hasiči také do 22:30 monitorovali ovzduší. „Měření bylo prováděno v sedmi obcích v okolí skládky po směru větru. Mírně zvýšené naměřené hodnoty oxidu siřičitého a oxidu dusíku byly v obci Trnávka,“ uvedla mluvčí.

Požár se nejspíš rozšířil od horkého popela z kamen, který někdo hodil do popelnice a svozový vůz vyklopil na skládce, řekl v neděli Jiří Pražák, ředitel společnosti Bohemian Waste Management, která skládku provozuje.

Skládku firma založila spolu s Hradcem Králové a Pardubicemi, které mají po 20 procentech. Na skládce se ukládají odpady z obou krajských měst a dalších obcí.