Policie obvinila řidiče polského kamionu za úterní střet s vlakem v Olomouci

Kriminalisté obvinili pětašedesátiletého řidiče polského kamionu za úterní střet s osobním vlakem na přejezdu v olomoucké části Bělidla z obecného ohrožení z nedbalosti. Hrozí mu až osm let vězení. Řidič je stíhán na svobodě.

Nehoda se stala v úterý po osmé hodině ráno na přejezdu přes frekventovanou silnici v městské části Bělidla. Řidič kamionu převážející kovové součástky k nábytku jel od Hodolan, podle policie se pravděpodobně plně nevěnoval řízení a na železniční přejezd vjel na červenou. „Následně došlo ke střetu s právě projíždějícím osobním vlakem mířícím od Velké Bystřice k olomouckému hlavnímu nádraží,“ uvedla policejní mluvčí Petra Vaňharová na sociální síti X.

V danou chvíli ve vlaku cestovalo zhruba třicet lidí. „Vlivem nárazu se oddělil návěs od tahače, jehož nádrž zachvátil požár. Plameny se rozšířily na celou nákladní soupravu, osobní vlak a automobil, který přijel k přejezdu v opačném směru než nákladní vozidlo. Nehoda si vyžádala zranění řidiče nákladního auta, vlakvedoucího a nejméně šesti osob cestujících ve vlaku. Způsobená škoda byla předběžně vyčíslena přes třicet milionů korun,“ doplnila mluvčí.

Tragickým následkům zabránil vlakvedoucí i kolemjdoucí

S ohněm bojovalo osm jednotek hasičů, hustý černý dým z místa nehody byl viditelný několik kilometrů od města. Tragickým následkům podle nich zabránila pohotová reakce vlakvedoucího Romana Juřeny, kterému se podařilo včas zprůchodnit východ z prvního vagonu, jenž se po nárazu ocitl v plamenech. Lidé tak rychle mohli přejít do druhého vozu a poté ven. Podle zasahujících hasičů by se lidé bez jeho rychlé pomoci z hořícího vlaku včas a bezpečně nedostali.

Hasičům vlakvedoucí po zásahu vypověděl, že vagon už byl v té chvíli plný černého dýmu, nebylo skoro nic vidět a špatně se dýchalo. Lidem uvězněným v hořícím vagonu pomohl na svobodu také Lukáš Dudík z nedalekého autoservisu, kterému se podařilo otevřít zablokované dveře prvního vagonu zvenčí. Následně se přidali i další kolemjdoucí.

Nehoda paralyzovala dopravu v části města včetně MHD, přes přejezd vede i tramvajová trať. Tramvajový provoz se dosud nepodařilo obnovit, oprava poničené tramvajové infrastruktury zabere několik týdnů. Přepravu cestujících zajišťuje dopravní podnik autobusy. Provoz vlaků se podařilo obnovit ve středu odpoledne po osmadvaceti hodinách.