Po kybernetickém útoku nemá FN Brno stále funkční informační systém. Péče zůstává omezená

Fakultní nemocnice Brno po pátečním kybernetickém útoku postupně zapojuje počítačové systémy. Náměstek ředitele Ondřej Ludka řekl, že se podařilo spustit transfuzní informační systém. Podle něj ale stále není funkční nemocniční informační systém, a proto je péče do jisté míry omezená.

Pracovníci Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) stále v areálu Fakultní nemocnice Brno pracují. „Věcí se zabývají a podporu jim poskytují kolegové z centrály,“ řekl mluvčí úřadu Radek Holý.

Náměstek ředitele FN Brno Ondřej Ludka uvedl, že stále není zprovozněný kompletní informační systém. „Postupně se nám ale ve spolupráci s NÚKIB a policií daří identifikovat systémy, které nejsou virem napadené. A dostáváme je do provozu. Dnes jsme spustili transfuzní informační systém, který je pro nás kruciální,“ uvedl Ondřej Ludka.

Nefungují maily, lékárna a ekonomický systém

Podle něj se snad brzy podaří spustit nemocniční informační systém a e-maily. „Mohli bychom tak spolu už komunikovat. V úterý jsme také spustili web nemocnice, postupně se to daří obnovovat. Nejhorší pro nás bude spuštění lékárny a ekonomických systémů, ale to počká. Nejprve se musíme postarat o pacienty,“ vysvětlil náměstek ředitele nemocnice.

Na pacienty s koronavirem je nemocnice připravená

Podle něj počítačový útok do jisté míry omezil činnost nemocnice. „V současnosti jsme snížili obložnost lůžek na polovinu, zredukovali jsme personál. Jsme ale nachystaní na pacienty s koronavirem. Vytvořili jsme skupiny, aby spolu lidé nepřicházeli do kontaktu,“ dodal.

Fakultní nemocnice Brno zaznamenala kybernetický útok v pátek zhruba ve dvě hodiny ráno. Kvůli němu byly omezené některé počítačové systémy. Základní provoz ale podle ředitele Jaroslava Štěrby zůstal zachovaný. Vyšetření i akutní operace fungovaly, personál psal potřebné věci na papír.