Litomyšl vyvalila sudy. Připomněla si 200 let od narození Bedřicha Smetany

Události: Oslavy výročí narození Bedřicha Smetany (zdroj: ČT24)

Litomyšl na Svitavsku oslavila 200 let od narození skladatele Bedřicha Smetany. Město uspořádala u této příležitosti slavnosti Vyvalte sudy, narodil se nám Bedříšek. V Praze a Brně se u stejné příležitosti uskutečnily koncerty, v Pardubicích a v Plzni začaly výstavy, v Lysé nad Labem festival klasické hudby.

Součástí akce v Litomyšli byla rekonstrukce dne 2. března 1824, kdy se skladatel narodil. Jeho otec, tamní sládek, dal vyvalit sudy, aby se lidé mohli radovat také. Sud se speciálním pivem v sobotu narazil litomyšlský starosta.

Radnice k mimořádnému dni vydala sběratelskou eurobankovku s nulovou hodnotou, která byla k mání v informačním centru. Videomapping na zámecký pivovar zase vyprávěl o skladatelově životě. Výjimečně si lidé mohli užít prohlídku rodného Smetanova bytu, kde právě pokračuje rekonstrukce. Po jejím skončení bude byt vybaven nábytkem, který si skladatele pamatuje, součástí bude i multimediální část, která představí jeho hudbu.

Odpoledne se také otevřela výstava v regionálním muzeu, věnovat se chce skladatelově kultu v rodném městě. „Máme Smetanův dům, Smetanovo náměstí. Asi nevýznamnější je ale operní festival Smetanova Litomyšl, který byl založen po druhé světové válce,“ přiblížil vliv skladatele na město ředitel muzea René Klimeš.

Slavila i další města

V Praze večer uvedla Opera Národního divadla koncert Smetana Gala. Právě Národní divadlo bylo otevřeno premiérou Smetanovy Libuše. Během bezmála čtyřhodinového programu zazněl průřez všemi Smetanovými operami pod taktovkou čtyř dirigentů včetně hudebního ředitele Opery ND Roberta Jindry. Po slavnostní předehře mohlo publikum v první části slyšet kusy z opery Braniboři v Čechách, Viola a Dalibor. Po první přestávce pořadatelé zařadili vystoupení z Prodané nevěsty, Dvou vdov, Hubičky a Tajemství a po druhé přestávce následovala Čertova stěna. Pro finále zvolili organizátoři Libuši a její Proroctví.

Na představení dorazil i premiér Petr Fiala (ODS) s manželkou Janou, ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL), místopředsedkyně sněmovny Věra Kovářová (STAN) či senátor Jiří Drahoš. Nechyběl pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

V brněnském Besedním domě se už v 10:30 uskutečnil koncert Filharmonie Brno. V Pardubicích začíná výstava Rok hudby – Bedřich Smetana. Západočeské muzeum v Plzni otevírá výstavu, která návštěvníkům představí Smetanu z dob, kdy v Plzni studoval na tamním gymnáziu. V Lysé nad Labem začíná festival klasické hudby Lissa Classica, zazní i Smetanova Vltava v netradičním provedení.

Režisér Marek Najbrt také točí o skladateli celovečerní film. Soustředí se na posledních šestnáct let jeho života, kdy zkomponoval největší díla. Smetanu si v něm zahraje Václav Neužil.