Nemocnice v Rumburku bude od července součástí ústeckého zařízení. Péče o pacienty se má zrychlit

Krajská zdravotní převezme od prvního července Lužickou nemocnici v Rumburku. Nemocnice, která zajišťuje zdravotní péči ve Šluknovském výběžku se stane součástí ústecké Masarykovy nemocnice. Důvody jsou finanční a personální.

Rumburská nemocnice je od ledna součástí příspěvkové organizace Krajská majetková. „Akvizici v plánovaném termínu 1. 7. nic nebrání,“ uvedl předseda představenstva Krajské zdravotní Adam Vojtěch. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) nebude transakci zkoumat.

Představenstvo rozhodlo, že rumburská nemocnice nebude samostatným odštěpným závodem, jako je šest stávajících nemocnic Krajské zdravotní. „Udržitelnost financování bude lépe garantována, pokud bude součástí Masarykovy nemocnice. Další důvod je personální, možnost přesunu lékařů a sester, snadnější výpomoc. V nemocnici mohou zase operovat mladí lékaři,“ vysvětlil Vojtěch.

S obnovou porodnice se nepočítá

V nemocnici bude fungovat chirurgie, interna, pediatrie, budou tam lůžka na jednotce intenzivní péče a lůžka pro dlouhodobě nemocné. „Máme připravenou obnovu lůžkové interny, máme nové lékaře. Chystáme investici do urgentního příjmu rumburské nemocnice,“ vyjmenoval Vojtěch. S obnovou porodnice se nepočítá.

Krajská zdravotní, kterou zřizuje Ústecký kraj, připravuje k prvnímu září reorganizaci. „Chceme dát větší zodpovědnost ředitelům, do jisté míry decentralizovat řízení,“ řekl předseda představenstva největšího poskytovatele zdravotní péče v ČR, které zaměstnává 8400 lidí. Ředitelé dosud měli zodpovědnost primárně za zdravotní péči.

Každá nemocnice by měla v budoucnu sloužit jako centrum pro určitý obor. „Pracujeme na tom, abychom vytvořili koncepci krajských zdravotníků. Vybereme stěžejní osoby, které nám pomohou vytvořit síť daných oborů, pacienti budou nasměrováni tam, kde se problematice věnují,“ uvedl ředitel Krajské zdravotní Petr Malý.

Na operace nebudou pacienti tak dlouho čekat

Zrychlit se má péče o pacienty. V plánu je vznik centrálního operačního sytému. „Chceme monitorovat volné kapacity operačních sálů, což nám umožní rychleji nabídnout operační a následnou lůžkovou péči. Bude jasné, kde máme jaké možnosti, pak můžeme nabídnout pacientovi čekajícímu na operaci možná jinou nemocnici, ale daleko bližší termín operace,“ vysvětlil Malý. „Čekatelů máme přes tisíc, máme ambici, abychom frontu co nejrychleji odbavili,“ řekl.

Nejvíc pacientů čeká na ortopedické operace. K běžnému provozu se nemocnice vrací až v posledních týdnech. „Neznáme dnes dikci kompenzační vyhlášky. Z toho důvodu bychom chtěli co nejrychleji obnovit normální péči tak, abychom dosáhli na stoprocentní úhradu,“ uvedl Malý.

Zlepšit chce Krajská zdravotní personální situaci v nemocnicích. Poskytovat bude náborové příspěvky, a to až do výše půl milionu korun, a nabízet bude lékařům a zdravotním sestrám bydlení.