Německá policie varuje české řidiče před zloději na dálničních odpočívadlech

Podvodníci na dálničních parkovištích v Německu (zdroj: ČT24)

Německá policie varuje řidiče před zloději, kteří si své oběti vybírají na dálničních parkovištích a servisních zónách. Zaměřují se hlavně na přepravce z České republiky, Polska a případně dalších zemí východní Evropy.

Zloději si vybírají kamiony, malé dodávky, zřídka i osobní auta. Zneužívají momentu překvapení. „Pachatelé pracují v týmu, jeden vyláká řidiče z vozu s tím, že na voze je vzadu závada, mezitím další pachatel krade z auta nejrůznější předměty,“ popsala hlavní policejní komisařka v Chemnitzu Jana Ulbrichtová.

Z odpočívadel na dálnici A4 mají policisté z Chemnitzu letos hlášených deset případů se stejným scénářem. Další evidují jejich kolegové z Drážďan. Zloději spoléhají na to, že cizinci krádež mnohdy vůbec neohlásí. „Jedná se skutečně o vteřiny. Využijí chvíle, kdy se řidič ocitne za vozidlem,“ poznamenala Ulbrichtová.

Nenechat se z auta vylákat

Policisté proto varují řidiče, aby se nenechali z auta vylákat. Vůz vždy uzamkli a uvnitř nezapomínali cenné předměty nebo peníze. Firmy už své řidiče informovaly. „Apelujeme na naše řidiče, aby byli obezřetní, aby ideálně neopouštěli kabinu, případně aby zamykali a zajišťovali náklady,“ potvrdil vedoucí dopravy My Cargo Liberec Roman Zita.

Krádeže v zahraničí v liberecké firmě řešili opakovaně, doporučují proto stát na parkovištích hlídaných kamerami. „Nenechávat u tankovací karty PIN. Zloději vyháknou zámek, otevřou dveře, vezmou tankovací kartu,“ upozornil ještě řidič Jan Kovač.

Podle policistů je pravděpodobné, že podobou taktiku zloději v době předvánočního shonu vyzkouší také u německých nákupních center.