Nejlepšího policejního odstřelovače má Královehradecký kraj

Hradec Králové - Nejlepšího odstřelovače má policejní zásahová jednotka v Královéhradeckém kraji. Elitní policejní odstřelovači soutěžili ve vojenském prostoru v Boleticích. Na jejich práci často závisí životy lidí v krizových situacích, v tuzemsku jich slouží celkem 150.

Česko zná svého nejlepšího odstřelovače (zdroj: ČT24)

Policejní odstřelovači musí na vzdálenost sto metrů bezchybně zasáhnout cíl o velikosti dvoukoruny. Práci, ve které se sebemenší chyba neodpouští, dělá v Česku 150 lidí. Jejich výcvik trvá pět let, ti čeští ale patří k nejlepším na světě. Střelba je přitom jen asi desetina dovedností.

Většinu času odstřelovač pozoruje, vyhodnocuje údaje a počítá. Na přesnost zásahu má vliv snad úplně všechno. Pouhá milimetrová odchylka hlavně na kilometrové vzdálenosti způsobí, že kulka mine cíl o deset metrů. V řídkém horském vzduchu létají střely výš, když mrzne, zase níž. Lehký projektil vychýlí i stéblo trávy.

„Vlhkost, nadmořská výška, teplota, teplota náboje, perfektní poloha, perfektní dýchání a perfektní spouštění,“ vyjmenovává odstřelovač Pavel všechny faktory ovlivňující jeho práci. Právě on je aktuálně nejlepší v republice. Má za sebou dvacet let praxe, a nechybí u žádného zásahu. Většinou hlavně kryje svým kolegům záda.

Bývalý policejní odstřelovač Petr Šikýř je u nás posledním, který v akci vystřelil na člověka. V roce 1984 tím pomohl zachránit dva rukojmí. „Odstřelovač zasahuje až na tu poslední chvíli, když už je to nezbytně nutné. Samozřejmě, na to je člověk vycvičen. I když už nepracuju u Útvaru rychlého nasazení, tak bych úkol splnil znova, beze zbytku,“ říká i po 31 letech.