Na Facebooku se šíří fámy o únosu školačky

Třinec - Policisté na Třinecku se v posledních dnech zabývali případem, při kterém měla posádka neznámého auta unést školačku. Informace o únosu se šíří po sociálních sítích, zejména po Facebooku. Podle policistů jde ale o fámu, která vznikla spojením dvou nesouvisejících případů.

Informace o únosu malé holčičky u základní školy v Třinci ovládla Facebook. Kvůli údajnému riziku únosů dětí na Třinecku prověřili kriminalisté všechny facebookové příspěvky. „Nezjistili jsme, že byla spáchána nějaká trestná činnost, nějaký trestný čin mající podtext sexuální nebo jiný,“ uvedl Vlastimil Starzyk, mluvčí PČR Frýdek-Místek. Než policie nepravdivost informace potvrdila, ředitel školy raději rodiče a žáky varoval.

Fáma vznikla kvůli pohřešované desetileté dívce. Rodiče o pátrání dali vědět na Facebook. Dívku policisté našli ještě tentýž den u kamarádky, mezitím si ale uživatelé zprávu spojili s údajným měsíc starým případem únosu dítěte autem s neznámou posádkou. U tohoto případu policisté zjistili, že šlo jen o reklamní akci. „Dítě bylo osloveno posádkou automobilu s tím, že jí nabízeli nějakou omalovánku. Policisté zjistili, že se nejednalo o omalovánku, ale propagační leták, který nabízel polské párky,“ dodal Starzyk. I přesto, že je pro policisty případ údajných únosů vyřešený, objevují se teď před školou častěji.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)