Medvědí vánoční hostina přilákala na zámek v Krumlově stovky lidí

Jižní Čechy - V Českém Krumlově dnes zamířily stovky lidí na zámek na medvědí vánoce. Pětimetrový strom ověšený pamlsky a pod nimi spousta jedlých dárků - takovým způsobem oslavili Štědrý den medvědi v zámeckém příkopu. Medvědí hodování se uskutečnilo už po osmnácté.

Medvědí vánoce začaly brzy ráno, dobrovolníci zdobili více než 2 hodiny vánoční stromy, na kameny a na klády pak pokládali pamlsky. Jako první je ochutnal medvědář Jan Černý. Když zámecký příkop opustil, výběh zcela ovládli medvědi, kteří pak hodovali několik hodin. „Při tomhle počasí mají medvědi i jahody a hroznové víno, takže už chybí jenom šampaňské,” dodává Černý.

Něco dobrého na zub dostali i ti, kteří se přišli na medvědí vánoce podívat. Dospělí ochutnali tajný medvědí mls, kterého organizátor akce Jan Černý navařil podle tajné receptury desítky litrů. Recept na lahodný mok zná jen medvědář a jeho syn. Na zámku nechybělo ani hudební vystoupení se zpěvem koled.

Medvědi Káťa a Vok jsou rodiči známých večerníčkových trojčat Vojty, Matěje a Kuby a také medvídků Elišky a Honzíka, kteří se objevili v další sérii medvědích příběhů.