Kriminalisté obvinili bývalého starostu obce Milý ze zpronevěry

Kriminalisté obvinili bývalého starostu obce Milý na Rakovnicku ze zpronevěry několika milionů korun z obecní kasy a dalších trestných činů. Hrozí mu až deset let vězení. O stíhání exstarosty informovala policejní mluvčí Michaela Richterová. Jméno neuvedla. Server iDNES už dříve napsal, že jde o Zdeňka Kvasničku (SNK).

Bývalý starosta je podezřelý také z toho, že se dopustil zneužití pravomoci úřední osoby a zkreslování údajů o hospodaření. „Těchto trestných činů se dopustil tím, že za období jeho vykonávání funkce starosty, v délce téměř dvaceti let, hospodařil se svěřenými finančními prostředky na obecním účtu, který fakticky ovládal jako jediný, a z něj postupně převáděl peníze na svůj osobní účet v řádu několika milionů korun,“ uvedla mluvčí. Podle dřívějších informací z jednání krajských zastupitelů šlo o zpronevěru devíti milionů korun.

Podle policie exstarosta předkládal účetní obce k zaúčtování vždy jím upravené bankovní výpisy, ze kterých převody na svůj účet vymazal a upravil zůstatek účtu tak, jako by žádné peníze nepřevedl.

Středočeští krajští zastupitelé na začátku letošního roku rozhodli, že hejtmanství poskytne obci desetimilionovou půjčku. Půjčku bude obec, která má zhruba dvě stě obyvatel, kraji splácet deset let. Na nesrovnalosti v hospodaření přišlo nové vedení obce.