Kandidáti na šéfa ústecké zoo představili své plány. Pšenková chce vzácné chovy, Fejk otevřené expozice

Návrhy na rozvoj zoologické zahrady v Ústí nad Labem v pondělí městskému zastupitelstvu představili dva kandidáti na jejího ředitele. Bývalý ředitel pražské zoo Petr Fejk uvedl, že by se město mělo vzdát chovu drahých zvířat, která podle něj aktuálně živoří. Druhou kandidátkou je dřívější zooložka ústecké zoo Ilona Pšenková. Ta má představu o mezinárodně uznávané zoo, která bude dál chovat ikonická zvířata. Obě koncepce budou od 25. května do půlky června na webu města, lidé k nim budou moci psát komentáře, až poté radní zvolí nového ředitele.

Do výběrového řízení se přihlásilo celkem pět uchazečů. Mezi nimi byl i Dušan Usvald, který je nyní pověřen vedením zoologické zahrady, skončil ale až jako třetí. Rada města už dříve rozhodla o odvolání Romana Končela z funkce ředitele zoo. O jeho konci rozhodla kontrola hospodaření, která odhalila 128 pochybení.

Předchozí kontrola v ústecké zoo zjistila 111 pochybení, ředitel osm procent z nich napravil, další ale podle kontroly přibyly. Pochybení kontroloři našli mimo jiné u vystavování faktur, podepisování smluv, vykazování pracovních cest i v nakládání s penězi.

Nejhorší zoo v Česku?

Zoo podle Fejka potřebuje vážnou změnu. Míní, že je zahrada v hluboké krizi a čeká na další impuls. Špatný je podle něj nynější vzhled instituce, stav expozic i zvířat a kritizoval i klesající návštěvnost. „Stavem i výkonnostními ukazateli jde pravděpodobně o nejhorší zoo v republice,“ řekl.

Bývalý ředitel pražské zoo Petr Fejk
Zdroj: Ondřej Hájek/ČTK

 Podle Fejka je důležité opustit zastaralé postupy a systémy. Kromě zřízení parkoviště by chtěl, aby se už nechovali sloni, kočkovité šelmy či orangutani. „Sloni vyžadují super podmínky k životu, jinak nemáte právo je mít,“ řekl k ikonickým zvířatům zoo.

Fejkova představa je udělat ze zoologické zahrady iluzi otevřené volné přírody. Podle něj jsou vysoké investice nesmyslné, dobré by bylo nejstarší pavilony vyřadit a vytvořit nové, které budou úsporné a nízkonákladové. Navrhuje třeba zřídit luční expozici se zebrami, žirafami či pštrosy. Další expozice by podle něj měly být založeny na volném pohybu lidí mezi zvířaty. V zoo by také viděl velkoprostorové voliéry a jeden velký areál domácích zvířat z různých koutů světa. Navrhuje také vystoupení se zvířaty, například sokolnictví.

Pšenková chce v Ústí slony i orangutany

Protikandidátka bývalého šéfa pražské zoo Pšenková by naopak v zoo orangutany, slony či šelmy a lidoopy zachovala. Podle ní je důležité pavilony předělat a některá zvířata přesunout. Orangutani by podle ní mohli být nově v nynějším sloninci. Její vizí je udělat z instituce jakousi archu, která by disponovala ohroženými druhy zvířat, jež by ochraňovala.

Vedoucí zooložka ústecké zoo Ilona Pšenková
Zdroj: Ondřej Hájek/ČTK

Oba kandidáti měli ve svých koncepcích uvést, kolik bude jejich vize zhruba stát. Fejk uvedl, že by obnova a vytvoření úplně nového stylu zoo vyšla orientačně na 300 milionů korun v prvních deseti letech. Pšenková odhadla, že by mohla přestavba pavilonů v první pěti letech vyjít na 148 milionů korun.

Na nápravu nedostatků má zoo několik měsíců

Ústecká zoologická zahrada přišla před více než rokem o plné členství v Evropské asociaci zoologických zahrad a akvárií (EAZA). EAZA tehdy zoo navštívila a kontrolovala dodržování pravidel a standardů asociace. Úplné vyloučení z EAZA by pro zoo znamenalo konec účasti na některých chovných programech.

Na nápravu nedostatků má ústecká zahrada jen několik měsíců. Pokud je neodstraní, přijde o členství a tím i o možnost chovu atraktivních zvířat, například orangutanů, slonů a dalších.