Víc obchodů na větší ploše. Nákupní centra v Brně se rozšíří

Obchodní centra v Brně se rozrostou (zdroj: ČT24)

Desítky tisíc metrů čtverečních nových obchodů a nové možnosti zábavy budou mít v brzké době k dispozici Brňané. Nákupní centra na okraji města se rozrůstají. V plánu byl i přesun multikina. Podle informací České televize se ale kino z Olympie do sousedního Avionu nakonec stěhovat nebude.

Plánovaná plocha nákupního centra Avion
Zdroj: Avion Shopping Park Brno

Pláň, na které stával sportovní obchod, je opuštěná. Plány pro stavbu kina se tu zhroutily rychle, jako šla k zemi samotná hala. „Kino na základě dohody odstoupilo z našeho projektu, protože jsme nabrali malé zpoždění. To se jim nelíbilo,“ uvedl manažer Avion Shopping Parku Brno Petr Navrátil. Jestli Cinema City zůstane v Olympii, kde je teď, v úterý ani jedna strana nekomentovala.

I tak se ale nákupní centrum Avion dočká velkých změn. Z necelých 20 tisíc se jeho rozloha rozroste na 90 tisíc metrů čtverečních. Část parkoviště například zcela zmizí a namísto ní vyroste obchodní pasáž. „Bude začínat u věže a půjde až ke vchodu do IKEA. Čili tím smyslem jsou nákupy pod jednou střechou, to, co měl kdysi Prior,“ vysvětlil Navrátil.

Podobně staré, tedy zhruba dvacetileté, Futurum na jiné výpadovce z Brna sice stavba nečeká, měnit se však bude taky. A to i jinak, než by možná návštěvníci čekali. Na místě, kam si byli zvyklí chodit pro nábytek, vznikne trampolínové centrum.

S boomem na periferiích současně přibývají obchodní domy i jinde ve městě. Třeba v Kaštanové ulici pobočka Lidlu teprve roste, už teď ale starostovi dělá vrásky na čele. „Teď vidíme situaci, kdy stojí dálnice kvůli havárii a ta trasa slouží jako objízdná,“ uvedl v úterý starosta části Brno-Tuřany Radomír Vondra (STAN).

V místě proto vznikne odbočovací pruh. K němu chodník a výhledově i cyklostezka. To všechno by mělo dopad na už tak ucpanou ulici zmírnit.

Celkem na jihu Moravy zabírají nákupní centra více než 300 tisíc metrů čtverečních. Řadí se tak za Prahu a Moravskoslezský kraj. Většina komplexů přitom vyrostla před více než 10 lety.