Stavbě severní spojky u Českých Budějovic se postavili majitelé domů

Události v regionech: Stavbu severní spojky u Českých Budějovic provázejí komplikace (zdroj: ČT24)

Plánování stavby českobudějovické severní spojky provázejí komplikace. Proti nepravomocnému povolení se teď odvolali místní obyvatelé a budování nové silnice tak bude opět řešit ministerstvo dopravy. Realizaci druhé nejdůležitější dopravní cesty na jihu Čech – hned po dálnici D3 – to může pozdržet o několik měsíců.

Po zprovoznění by měla severní spojka odklonit až 20 tisíc aut za den. Pomoci má hlavně jednomu z nejrušnějších tahů ve městě, Strakonické třídě. Jenže ustoupit její stavbě má hned několik domů.

Aleš Pulkrab má dům jen několik desítek metrů od míst, kudy je cesta plánovaná. Podle něj je její vybudování tématem v sousedství už několik let. „Zvýšená hlučnost tu samozřejmě bude, zvýšený prach, nebude tu už zdaleka takový klid jako dřív,“ popsal obyvatel Kněžských Dvorů.

Odvolání proti nepravomocnému stavebnímu povolení podali jedni z jeho sousedů. Docílit tím chtěli úplného zrušení stavby. „Nálada samozřejmě odpovídá tomu, že někteří lidé možná přijdou o střechu, to je negativní vize,“ dodal Pulkrab.

O odvolání rozhodne ministerstvo dopravy

Podobné komplikace se podle Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) daly u stavby za více než dvě miliardy korun očekávat. Dále bude ale pokračovat ve výkupu pozemků. „Nemáme ještě čistopis dokumentace pro výběr zhotovitele, to bychom měli mít někdy v průběhu tohoto měsíce. Pak bychom měli začít připravovat zadání veřejné zakázky,“ řekla ředitelka ŘSD Jihočeského kraje Vladimíra Hrušková.

Pokud ministerstvo dopravy odvolání zamítne, chce Ředitelství silnic a dálnic začít stavět severní spojku už příští rok. První auta by pak tudy mohla projet v roce 2027.