Insolvenční správce: Nemám od Liberty udržitelný plán další činnosti

Insolvenční správce dosud neobdržel od hutní společnosti Liberty Ostrava, která je od června v úpadku, udržitelný plán další činnosti firmy. Způsob řízení pohybu peněz je podle správce založený na improvizaci bez jakékoliv koncepce a racionálního plánu. Insolvenčnímu správci to potvrdili i zástupci firmy na schůzce prozatímního věřitelského výboru minulý týden. Uvedli, že nemají naplánované relevantní příjmy, proto s nimi nepočítají v cash-flow plánu. Vyplývá to ze záznamu v insolvenčním rejstříku. Liberty Ostrava mezitím uzavřela smlouvy s polskou firmou Donquixote pro provozy rourovny a válcovny.

„Musím konstatovat, že dlužník dosud nebyl schopen předložit reálný cash-flow plán své další činnosti, přestože jsme o to opakovaně žádali,“ shrnul Insolvenční správce Šimon Peták z TP Insolvence v tiskové zprávě.

Peták ve zprávě uvádí, že už v červnu bezprostředně po vyhlášení úpadku požadoval po podniku základní informace, včetně plánu cash-flow, výroby a obchodu. O plány žádal opakovaně, firma však tvrdila, že je nemá a musí je teprve připravit. Přislíbila vypracování tří variant, a to nejpozději do 1. července.

Správce obdržel 2. července dvě varianty, obě však označil za neracionální a nepodložené. Plány v obou případech počítaly se schodkem, a to 16,01 milionu eur (v přepočtu podle aktuálního kurzu 406 milionů korun) a 23,18 milionu eur (588 milionů korun). V obou návrzích však nebyly započteny mzdové náklady. Mzdy přitom zaměstnancům už dva měsíce hradí stát prostřednictvím úřadu práce.

Insolvenční správce hovoří o „projídání“ majetkové podstaty

Další verzi podnik předložil minulý týden a do konce roku v ní počítá se schodkem 11,25 milionu eur (285 milionů korun). V tomto plánu však započítává náklady pouze na 1750 zaměstnanců, podnik jich má zhruba pět tisíc. Ani tento plán podle insolvenčního správce nelze považovat za reálný.

Podle insolvenčního správce jsou tyto skutečnosti v kontrastu s tím, že huť po celou dobu preventivní restrukturalizace uváděla, že řeší způsoby provozování závodu. „Řadu měsíců je tak Dlužník (Liberty Ostrava) řízen bez zřejmé koncepce za současného podstatného ‚projídání‘ majetkové podstaty,“ konstatoval.

Liberty uzavřela smlouvu s polskou firmou

Liberty také uzavřela smlouvy s firmou Donquixote z Polska pro provozy rourovny a válcovny. Insolvenční správce je teď s odbornými poradci posuzuje a kontroluje. O vstup do provozování druhovýroby prostřednictvím takzvaného tollingu měla zájem i společnost Vítkovice Machinery Trade ze skupiny CE Industries miliardáře Jaroslava Strnada, jednání trvala několik měsíců a vedla i k předložení konkrétní nabídky ze strany Vítkovice Machinery Trade.

Huť nabídku odmítla a upřednostnila spolupráci s Poláky. Vyplývá to ze zveřejněné zprávy insolvenčního správce. Portál Seznam Zprávy informoval, že polskou firmu řídí manažer z Kazachstánu a majitel je neznámý.

Huť v minulých dnech avizovala, že o takzvaném tollingu pro provozy rourovny a válcovny jedná. Tollingová společnost pořídí materiál a poskytne ho výrobci a za zpracování mu dá odměnu. Produkty vlastní a sama je prodá. Insolvenční správce ale ve své zprávě upozornil, že uzavřené smlouvy jsou sice označovány za tollingové, ale jejich povaha zřejmě není standardním tollingem.

Insolvenční správce zároveň připomněl, že byl informován o jednání Liberty Ostrava se skupinou Moravia Steel – Třinecké železárny, která v minulém týdnu avizovala, že má zájem o rychlé převzetí celé druhovýroby. V této souvislosti zatím ale žádnou takovou nabídku neobdržel.

„Insolvenční správce považuje Dlužníkovu aktivitu v oblasti zajištění provozu jeho závodu (druhovýroby) a zakázkové náplně za nedostatečnou, když hospodářská situace Dlužníka včetně toho, kam spěje, musela být představenstvu zjevná řadu měsíců, a přesto nebyla přijata odpovídající opatření. Insolvenční správce v této souvislosti připravuje další postup v koordinaci s prozatímním věřitelským výborem,“ nastínil Peták. Zároveň konstatoval, že o provoz prvovýroby v huti zatím není žádný zájemce.

Pomoc zaměstnancům i novým zaměstnavatelům

V úterý a ve středu budou zástupci Úřadu práce pomáhat lidem, kterým nyní hrozí propuštění, s vyřizováním nové práce a rekvalifikací financovanou z fondů EU. Budou jim nabízet zařazení do nově otevřeného programu s rozpočtem 300 milionů, který může podpořit vznik téměř dvou tisíc nových pracovních míst.

Program zahrnuje pracovní poradenství, rekvalifikaci a příspěvek na mzdové náklady na novém pracovním místě. Budoucí zaměstnavatel může na úhradu mzdy získat příspěvek až 15 tisíc měsíčně po dobu maximálně devíti měsíců. Podle generálního ředitele Úřadu práce Daniela Krištofa to může pomoct i při přechodu zaměstnanců do Třineckých železáren.

„Důležité je, aby se stihli registrovat i ti zaměstnanci Liberty, kteří se chystají zrušit svůj pracovní poměr k 31. červenci. Kromě červencové výplaty získají ještě nárok na dvě průměrné mzdy, a tedy většina dostane za červenec od úřadu práce náhradu mzdových nároků v maximální možné výši 65 tisíc. Pokud chtějí zařadit do projektu, musí to stihnout ještě před ukončením svého zaměstnaneckého poměru,“ vysvětlil Krištof.

Rekvalifikace a dotovaná místa umožní podle Krištofa získat kvalifikovanou a dobře ohodnocenou práci. „Díky příspěvku mohou například i Třinecké železárny jako perspektivní investor nabrat obratem ty zaměstnance, kteří z Liberty sice odcházejí, ale pro další provoz huti jsou klíčoví. Věřím, že lidé využijí této příležitosti a existujících možností včetně těch, které jim nově nabízíme,“ uvedl.

Petr Slanina k propouštění v hutích Liberty (zdroj: ČT24)

Zaměstnanci začali dávat výpovědi

Někteří zaměstnanci ostravské huti Liberty už začali podávat výpovědi. Má to být reakce na chystané propouštění zhruba dvou tisíc z nich. „Zaměstnanci nemůžou jít do rizika, že je zaměstnavatel bude držet v práci a nebude jim platit mzdu. My jsme velice znepokojeni tím, co ta firma udělala,“ řekl předseda základní organizace OS KOVO Liberty Petr Slanina.

Vyzval zaměstnance, aby v úterý o půl jedenácté dopoledne přišli před sídlo firmy, která bude s odbory projednávat výpovědi dvou tisíc tří set zaměstnanců. „Myslíme si, že nebyly všechny náležitosti, které k tomu mají být projednány podle legislativy. Budeme to ještě dolaďovat s právníky,“ řekl Slanina. Se zástupci společnosti Moravia Steel, která má zájem převzít druhovýrobu, se odborům zatím podle něj nepodařilo spojit.

Moravskoslezský kraj se obává, že problémy Liberty Ostrava mohou negativně ovlivnit situaci dalších firem v regionu. Hejtman Josef Bělica (ANO) uvedl, že na dodávkách do hutě je v kraji závislých zhruba šest set společností, z toho pro přibližně polovinu z nich je Liberty Ostrava klíčovým zákazníkem. „Těch zaměstnanců, kterých se to může dotknout a bezesporu dotkne, může být až deset tisíc,“ odhadl.

Většina provozů Liberty Ostrava stojí od loňského prosince, kdy huti zastavila společnost Tameh Czech dodávky energií. Převážná část zaměstnanců je od té doby doma. Minulý týden Liberty Ostrava oznámila, že předložila odborům návrh na snížení počtu zaměstnanců. Odejít má až 2600 lidí.

Úpadek huti lze řešit reorganizací, nebo konkurzem. Podle insolvenčního správce jsou kvantitativní podmínky reorganizace splněny, když huť zaměstnává necelých 4800 zaměstnanců a čistý obrat za předchozí účetní období činil téměř 33 miliard korun. Uvedl však, že huť ani žádný z věřitelů dosud nepodal návrh na povolení reorganizace, přestože Liberty podání takového návrhu avizovala. Až do 21. srpna lze přihlašovat pohledávky vůči huti.

Slezská huť, která je od června v úpadku, patří od roku 2019 Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty. Liberty Ostrava vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl.