Hygienici zakázali koupání v Plumlovské přehradě, obsahuje hodně sinic

Hygienici dočasně zakázali koupání v Plumlovské přehradě u Prostějova, jelikož kvalita vody v nádrži se výrazně zhoršila a lidem hrozí akutní zdravotní potíže. ČTK informaci získala na úřední desce krajské hygienické stanice v Olomouci. Voda v Plumlově byla ještě v první polovině července čistá a označovaná stupněm jedna na pětibodové stupnici, poté se její kvalita začala rychle zhoršovat. Naposledy bylo koupání v Plumlovské přehradě zakázáno předloni v srpnu.

Hygienici odebrali vzorky vody z Plumlovské přehrady v pondělí a odborníci v nich poté zjistili nadlimitní množství sinic, vodního květu, chlorofylu i odolných bakterií pocházejících z trávicího traktu lidí a zvířat. Sinice obsahují látky, které mohou způsobovat alergické reakce. V závislosti na individuální citlivosti a době pobytu ve vodě se u koupajícího mohou vyskytovat různé projevy, například kožní vyrážky, zarudlé oči, rýma. Některé druhy sinic mohou produkovat i jedovaté látky (toxiny), které mohou následně způsobit střevní a žaludeční potíže.

Plumlovská přehrada nedaleko Prostějova je oblíbenou rekreační oblastí. Po nákladném čištění dna a opravách byla znovu napouštěna od podzimu 2013. Na špatné kvalitě vody se zde podepisuje nejen sucho a nedostatek vody v přítocích, ale také absence kvalitního čištění odpadních vod z okolních obcí.

Kromě této vodní nádrže hygienici každoročně kontrolují i kvalitu vody na jezerech Poděbrady, kam míří za koupáním lidé z Olomouce i okolí. S vodou tady dlouhodobě není problém, odborníci to přisuzují hydrogeologickým poměrům nádrže. Vzorky tam proto odebírají pouze jednou za měsíc.